Nivelul de trai creşte constant
Pentru a avea o imagine de o acurateţe mai mare a nivelului de creştere comparaţia trebuie să se facă cu aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.
INS informează că salariul net a crescut cu 32 de lei in luna iulie 2014, faţă de luna precedenta. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut creşterea este de 5,1%. Ritmul accelerat al creşterii se menţine pe mai multe paliere ale economiei şi acest lucru se reflectă şi în veniturile românilor.
Salariul mediu net ajunge la 1.719 lei în luna iulie 2014. Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%.
Citeşte şi: Victor Ponta: Economia României merge cu 100 km/h
Veniturile fluctuează în timpul anului. Factori precum sezonul agricol, sezonul turistic şi alţi factori de producţie determină creşteri sau scăderi în funcţie de pieţele respective. Pentru a avea o imagine de o acurateţe mai mare a nivelului de creştere comparaţia trebuie să se facă cu aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.
Şi bugetarii au înregistrat salarii mai mari în acest an. În administraţie publică salariul a crescut cu 2,2%, în sănătate şi asistenţă socială cu 0,4%.
Economia continuă să crească şi, cum este şi firesc, după al doilea an de creştere economică sustenabilă, efectele încep să se observe şi în buzunarul românilor.
Experţii spun că un an agricol bun ar putea creşte şi mai mult aşteptările noastre cu privire la expansiunea economică a României.
În majoritatea sectoarelor economiei angajaţii au primit prime sau creşteri de salarii care au determinat creşterile statistice la nivel macro. INS identifică un set de posibile cauze ale creşterilor : creşterea salariului minim la 900 de lei (a treia creştere succesivă), realizare de producţii mai mari, profit mai mare pentru companii, prime mai mari alocate salariaţilor, creşteri de salarii pe fondul încasărilor mai mari.