Creşterea economică din România, între mit şi realitate
Imediat ce Institutul Național de Statistică a comunicat noile cifre cu privire la evoluția economiei românești în primul semestru al acestui an, șeful statului a creat o nouă temă artificială, prin manipularea grosolană a datelor statistice. Scopul? Lovirea premierului şi a Executivului condus de Victor Ponta.
În stilul caracteristic, Traian Băsescu nu numai că a interpretat datele statistice după bunul plac, dar a apelat și la jigniri la adresa cabinetului și a premierului pentru a susține că economia României a intrat în recesiune. Folosirea în mod repetat a cuvântului recesiune de către șeful statului a avut ca scop manipularea opiniei publice și crearea unei stări de confuzie.
Însă, în ciuda afirmațiilor lui Traian Băsescu, lipsite de argumente convingătoare, recesiunea înseamnă mult mai mult decât o diminuare a creşterii economice. Principalii indicatori care confirmă sau infirmă intrarea în recesiune sunt scăderea veniturilor, diminuarea PIB/cap de locuitor sau reducerea ajutoarelor sociale. Or, analizând principalii indicatori economici putem constata că România este departe de intrarea în recesiune, ba mai mult înregistrează creșteri istorice ale principalelor repere macroeconomice.
Astfel, principalii indicatori macroeconomici din primul semestru transmiși de INS relevă că țara noastră continuă și în primele șase luni ale acestui an tendința de creștere economică înregistrată anul trecut ca urmare a majorării exporturilor, a consumului și a producției industriale. Chiar dacă se constată o încetinire a creșterii economice în primul semestru, se înregistrează totuşi o creștere de 2,6% a PIB, față de primul semestru al anului trecut. Creșterea economică din prima parte a anului vine în contextul în care state importante ale Uniunii Europene, precum Germania, Franţa sau Italia, înregistrează o scădere apreciabilă a produsul intern brut.
Similar cu trendurile înregistrate anul trecut și în primul trimestru, principalele motoare ale creșterii economice sunt exporturile și industria. Potrivit datelor INS, în primul semestru producţia industrială a înregistrat o creștere de 9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce privește exporturile, cel de al doilea motor al dezvoltării economice, în prima parte a anului au ajuns la 25,5 miliarde de euro, cu 7,6% mai mult decât nivelul înregistrat în primele şase luni ale anului trecut. Ca urmare a majorării veniturilor în luna iunie cu 5% și a menținerii inflației anuale la un nivel de numai 0,66%, începând din acest an consumul a început să înregistreze o majorare și să contribuie la creșterea economică. Potrivit datelor statistice consumul a contabilizat în primul semestru o creştere de 8,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. Totodată, investiţiile străine cunosc o creștere, până în luna mai acestea au ajuns la 1,09 miliarde de euro, ceea ce constituie cea mai mare creştere din 2010 încoace.
Având în vedere că principalii indicatori economici păstrează tendința de apreciere, iar datele din noul an agricol se anunță a fi cel puțin la fel de bune ca și anul trecut, la sfârșitul acestui an țara noastră va înregistra o nouă creștere a PIB. Astfel, în ciuda manipulărilor venite de la Cotroceni, după cum o arată datele statistice, România este departe de a se afla într-o recesiune economică.
Ştirile orei
Economia a crescut. Ce importanta are ca e
o crestere negativa? Tot crestere este!
Foaie verde de dudau
Si-o sa fie si mai bine!