Noi dovezi ale eşecului PDL în atragerea fondurilor europene
În perioada 2007-2012, România a alimentat bugetul comunitar cu 7,4 miliarde de euro şi a beneficiat de doar 1,4 miliarde de euro. Executivele conduse de premierul Victor Ponta au reuşit să răstoarne aceast raport, ţara noastră primind în perioada 2007-2013 finanţări în valoare de 21,3 miliarde de euro şi cotizând la bugetul UE cu 10,6 miliarde de euro.
La doi ani de preluarea guvernării de către executivul condus de Victor Ponta continuă să iasă la iveală noi dovezi care demonstrează eşecul PDL în atragerea fondurilor europene.
Astfel, prezent la Turda, ministrul Transporturilor, Dan Şova a declarat că din cauza incapacităţii miniştrilor transporturilor din partidele de dreapta din perioada 2007-2012, s-au pierdut 1,2 miliarde de euro. "Din execiţiul financiar 2007 - 2013 ne-au mai rămas 1,2 miliarde de euro, bani necheltuiţi de d-nul Orban, de d-nul Berceanu, de d-na Boagiu, sunt bani pierduţi. Noi încercăm acum, printr-o facilitate obţinută de premierul Ponta prin negocieri cu CE, să aducem în aceşti doi ani, 2014 - 2015, de la groapă, nişte bani pierduţi de guvernele de dreapta în perioada 2007 - 2013. Cu puţin noroc vom face o absorbţie integrală a acestei sume până la sfârşitul anului 2015, vom recupera foarte mult”, a declarat Dan Şova. Ministrul a mai precizat că banii în discuție ar urma să fie direcționați pentru finanțarea lucrărilor la Autostrada Turda - Sebeş şi la tronsonul Câmpia Turzii - Târgu Mureş din Autostrada Transilvania. Iar şanse sunt, având în vedere că Ministerul Transporturilor deţine cea mai ridicată rată de absorbţie a fondurilor europene dintre toate ministerele cabinetului Ponta pe primele patru luni ale acestui an.
Dezvăluirile realizate de Dan Şova readuc în atenţie incapacitatea guvernelor portocalii de a atrage fonduri europene. Ca urmare a proastei gestionări a sistemului de absorbţie, cabinetele PDL au reuşit să acceseze doar 1,4 miliarde de euro din cei 19,21 miliarde de euro alocate României de către Comisia Europeană în exerciţiul bugetar 2007-2013.
De la instalarea în luna mai a anului 2012 a primului executiv condus de Victor Ponta rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut în mod spectaculos, de la 8,53% la 33,47%, cât s-a înregistat la finalul lui 2013, respectiv la 34,27% în luna aprilie a anului curent. În altă ordine de idei, trebuie menţionat că în mai 2012, ţara noastră era contributor net la bugetul Uniunii Europene.
Astfel, în perioada 2007-2012, România a alimentat bugetul comunitar cu 7,4 miliarde de euro şi a beneficiat de doar 1,4 miliarde de euro. Executivele conduse de premierul Victor Ponta au reuşit să răstoarne aceast raport, ţara noastră primind în perioada 2007-2013 finanţări în valoare de 21,3 miliarde de euro şi cotizând la bugetul UE cu 10,6 miliarde de euro.
De asemenea, nu trebuie uitat că performanţele înregistrate de cabinetele conduse de Victor Ponta în atragerea banilor europeni au întâmpinat unele dificultăţi ca urmare a blocării finanţării europene din pricina fraudelor comise în perioada guvernării PDL. Mulţumită eforturilor întreprinse de executiv pentru respectarea condiţiilor impuse de Comisia Europeană, guvernele conduse de Victor Ponta a reuşit deblocarea treptată a tuturor programelor operaţionale presuspendate.
Mai mult, pentru a putea atrage toţi banii europeni neabsorbţi în perioada guvernării PDL, cabinetul a reuşit să obţină din partea executivului european extinderea cu trei ani a perioadei în care pot fi cheltuite fondurile europene. Și este de sperat că și în ceea ce privește cele 1,2 miliarde de euro de care vorbea ministrul Șova Comisia va manifesta aceeași înțelegere față de România, ajutând astfel încă o dată cabinetul condus de Victor Ponta să repare urmele dezastrului lăsat de guvernarea PDL.