Replici între doi clovni. Băsescu şi Rogozin
Cert este că supărarea lui Rogozin, care a scris că data viitoare va survola România cu un bombardier, a fost suspectată public de Traian Băsescu ca fiind făcută sub influența băuturilor alcoolice. La o mențiune neserioasă, președintele român a ales un răspuns insolent și neprotocolar, dovedind că este zero barat din punct de vedere diplomatic.
România s-a aflat într-o criză fără precedent până acum. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut afirmații provocatoare la adresa țării noastre, după ce i-a fost interzis accesul în spațiul nostru aerian.
Din fericire, criza menționată nu a fost una militară ci de seriozitate, în cazul atitudinii demnitarului rus și de râs, în cazul răspunsului președintelui român. Singurul care a acționat conform reglementărilor și angajamentelor NATO şi UE ale României a fost primul-ministru Victor Ponta, care a interzis trecerea vicepremierului rus prin spaţiul aerian românesc, dar nu înainte de a se întreba retoric de ce mai are România un preşedinte dacă este nevoie de intervenția premierului, pe post de comandant suprem.
"În mod normal, într-o situaţie de acest gen, când vicepremierul Rusiei provoacă România, ar fi trebuit să avem o întâlnire cu preşedintele ţării, comandantul suprem, care era însă cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe şi al celorlalte ministere exact cum trebuia să procedăm, şi anume respectând angajamentele pe care România le are (...) Am acţionat eu ca şi comandant suprem, dacă el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie. O să iau eu acele decizii când va fi cazul, dar atunci de ce mai avem preşedinte în România ?", a declarat Victor Ponta.
În privința lui Rogozin, nu putem decât să constatăm că Rusia s-a mai pricopsit cu un Jirinovski, ale cărui declarații belicoase contrastează cu detaliul bizar al postării acestora pe rețele de socializare. Dacă luări de poziții ce privesc politica internă a statelor, la limită, le mai putem citi pe Facebook sau pe Twitter, este șocant și nelalocul lor să descoperim tot acolo astfel de declarații de politică externă. Pe când și o declarație de război sau tratat de pace semnat pe Facebook, subiect de like și share?
Cert este că supărarea lui Rogozin, care a scris că data viitoare va survola România cu un bombardier, a fost suspectată public de Traian Băsescu ca fiind făcută sub influența băuturilor alcoolice. La o mențiune neserioasă, președintele român a ales un răspuns insolent și neprotocolar, dovedind că este zero barat din punct de vedere diplomatic. Gafa rusului ar fi trebuit să rămână singulară, pentru a putea fi reproșată pe căi diplomatice, cu efect maxim, la o dată ulterioară. Dar Traian Băsescu a simțit nevoia să dea un răspuns care, deși incorect în extern, avea rostul de masca pe intern absența sa din fruntea statului, știut fiind că premierul a fost constrâns să decidă singur, președintele fiind la Arad, în campanie electorală cu și pentru Elena Udrea.
"În ceea ce îl priveşte pe Rogozin, la astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie aflat câtă vodcă a consumat înainte de a face aceste declaraţii. În rest, totul e o poveste tipic rogoziană, cu lipsă de respect pentru legislaţia internaţională, cu lipsă de respect pentru orice altceva decât înseamnă Mama Rusia şi tot acest pachet al unui politician pe care vremurile l-au depăşit, iar el a rămas încă la modul de gândire al stalinismului. Ăsta e Rogozin", a declarat Traian Băsescu.
Insolența nelalocul ei a provocat recidiva vicepremierului rus, tot conflictul diplomatic evident decăzând la nivelul unui schimb de obrăznicii între doi clovni. "Mă întreb câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru", a scris Rogozin pe contul său de Twitter, speculând zvonurile care circulă la adresa lui Traian Băsescu.
Râde ciob de oală spartă, am putea spune, mai ales că mesajele lui Dmitri Rogozin au și o componentă de umor involuntar, vicepremierul rus trăgând un semnal de alarmă, tot pe Twitter, referitor la declarațiile primului-ministru Victor Ponta: "Atrag atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei acestui politician român".
Nu vrem să punem gaz pe foc, dar e greu să nu te întrebi prin ce proces de reformă a trecut aparatul administrativ din Rusia, dacă un vicepremier își atenționează ministerul de Externe prin intermediul unei rețele de socializare. Trăim cu adevărat vremuri interesante care, pe alocuri, au accente de comedie bufă.