Noul ministru al Muncii ia în calcul o contribuţie maximă de 50% pentru pensia ocupaţională
Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că proiectul privind introducerea pensiei ocupaţionale trebuie rediscutat pentru a vedea dacă nivelul contribuţiei, în prezent de maxim 15 la sută din venitul salarial brut lunar, nu poate ajunge până la 50 la sută.
Întrebată cât ar putea fi contribuţia la pensia ocupaţională, Rovana Plumb a precizat, duminică, la România TV, că actualul proiect de lege care se referă la aceasta prevede un maxim de 15 la sută, din partea angajatorului şi a angajatului.
"Trebuie să rediscutăm şi să vedem şi cu organismele internaţionale, dar în special, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă parteneri sociali, pentru că discutăm aici de sector, de ramură, de unitate, în aşa fel încât să vedem dacă nu putem să mergem la un plafon maximal chiar până la 50 la sută din venitul sau salariul pe care îl obţine cetăţeanul" , a spus Plumb.
Plumb a mai spus că "orice cetăţean din România care se află într-o relaţie contractuală de muncă cu un angajator care poate fi persoană fizică sau persoană juridică, poate contribui şi poate avea această pensie ocupaţională". Ea a mai precizat că nivelurile de contribuţii se vor stabili "în baza unui contract colectiv încheiat între angajator şi angajat, fie la nivelul unităţii respective, fie la nivel de sector, fie la nivel de ramură".
Pensia ocupaţională este o pensie suplimentară, facultativă, la nivel de categorie profesională.
La începutul anului 2011 a fost lansat în dezbatere publică, de Ministerul Muncii, un proiect de Lege privind pensiile ocupaţionale, ce stabileşte că dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale de către angajator, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale ar putea fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar.