Nu aranjament. Impunere, ca la PCR-PDL
Toate acţiunile care au condus la preluarea şefiei unui partid istoric de către Alina Gorghiu confirmă că alegerea a fost una impusă pe modelul PCR / PDL.
Proaspăt aleasă preşedinte al PNL, Alina Gorghiu a simţit nevoia să adopte o poziţie defensivă faţă de vocile critice din spaţiul media, care au acuzat un aranjament la nivelul noului PNL, în urma căruia ea a ajuns să ocupe funcţia de co-preşedinte al formaţiunii. Cine se scuză se acuză, zice o vorbă din popor, care se aplică mănuşă pentru cazul de faţă. Gorghiu nu numai că nu a reuşit să demonteze teoria vehiculată cu privire la câştigarea alegerilor interne, ci a dat apă la moară speculaţiilor în acest sens. Cert este că toate acţiunile care au condus la preluarea şefiei unui partid istoric de către Alina Gorghiu confirmă că alegerea a fost una impusă pe modelul PCR / PDL.
Alina Gorghiu admite tacit că mandatul sau a fost unui impus, iar fără susţinerea lui Klaus Iohannis nu ar fi avut nicio şansă în cursa internă pentru şefia partidului. „În mod cert era un risc mai mare de a nu câştigă. Poate aş fi pierdut dacă nu există această susţinere, dar nu uitaţi că a fost un vot secret. Dacă au ţinut cont de susţinerea lui Klaus Iohannis, de discursul domnului preşedinte Quintus etc”. De asemenea, în încercarea de a conferi o aura democratică alegerilor din cadrul PNL, Alina Gorghiu joacă cartea „oricare dintre cei 32 de vicepresinti ai PNL ar fi putut să candideze pt această poziţie şi să ocupe această funcţie fără nicio grijă”.
Citeşte şi: CTP, despre numirea Alinei Gorghiu în fruntea PNL: Este o MANEVRĂ politicianistă a domnului Klaus Iohannis
În legătură cu teoria formulată de Cristian Tudor Popescu, conform căreia Alina Gorghiu a fost aleasă în funcţia de preşedinte al PNL ”pentru că domnul Blaga să nu aibă un concurent de talia lui Ludovic Orban. Cu doamna Gorghiu alături, domnul Blaga împărăţeşte”, această se apară spunând că „Dl Cristian Tudor Popescu descrie o mică strategie, un război în sânul PNL, între mine şi dl Blaga. Să ştiţi că nu am adversari nici în PDL , nici în PNL. Parametrii instituţionali ai negocierii sunt deja fixaţi, nu se mai poate întâmplă niciun fel de minune. Am stabilit prima întâlnire a comisiei de fuziune. Nu există un cuvânt mai greu decât altul, ci o echipa care are un obiectiv comun, să ducem la bun sfârşit minunea de fuziune. Nu se pune problema să acceptăm în partid traseişti”.
Practic, faptul că Alina Gorghiu a fost impusă drept noul preşedinte al vechiului PNL nu face decât să demonstreze că Iohannis procedează în relaţia cu PNL la fel cum a făcut Băsescu în relaţia cu PD şi PDL, încercând să impună o conducere cât mai favorabilă, care să îi permită să conducă partidul de la pupitrul prezidenţial. Prin faptul că a impus-o pe Gorghiu în fruntea PNL, care îşi asumă continuarea proiectului lui Iohannis, primii paşi ai noului preşedinte al României spre Cotroceni au fost marcaţi de jocul acestuia în cadrul partidului pentru a consolida şi a supune structura politică care i-a adus preşedinţia, joc prin care şi-a încălcat direct angajamentul public de a nu se implică în lupta din partid.