Joci la PARIURI ONLINE? Treabuie să citeşti asta, ca să nu te trezeşti cu conturile blocate
Preşedinta Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Odeta Cristinela Nestor, a decis ca din data de 10 septembrie să restricţioneze accesul şi conturile pe care românii le au pe site-urile de pariuri online nelicenţiate.
O nouă lege care reglementează activitatea pariurilor online este pe cale să bulverseze viaţa a milioane de români. Până acum, agenţii de pariuri celebre în lume, precum william hill, bwin, bet365 sau unibet, jucători mari pe piaţa de profil, funcţionau în afara legii în România. Pariorii de la noi (care sunt de ordinul milioanelor) jucau astfel ilegal, fiind socotiţi infractori. Doar că legea nu s-a aplicat. Viitorul arată însă diferit.
O lege nouă, intrată în vigoare luna trecută, îi transformă din potenţiali infractori în potenţiali contravenienţi. O trecere la o viaţă mai blândă. Doar în aparenţă, fiindcă ameninţările cu aplicarea legii sunt de această dată reale şi vin de la o instituţie nou-înfiinţată a statului (în 2013), ONJN - Organizaţia Naţională a Jocurilor de Noroc. ONJN-ul promite, după modelul sperietoarei ANAF, că îi va controla la sânge pe români şi îi va sancţiona, urmând să le ia urma cu ajutorul băncilor. Caz în care mulţi vor ajunge să îşi închidă conturile, de teama amenzilor. Presiunea se va muta, astfel, pe casele de pariuri, care vor dori cu orice preţ să obţină licenţa în România, ca să nu-şi piardă clienţii dintr-o piaţă europeană importantă, aşa cum este socotită cea românească.
Amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei
Doar că, pentru a lua licenţa de funcţionare, marii operatori trebuie să plătească din urmă 20% din profitul realizat din decembrie 2010 şi până în prezent. Este o miză de sute de milioane de euro pentru statul român, iar marile agenţii mondiale au bătut, deocamdată, în retragere. Acum, un om cu domiciliul în România nu-şi mai poate deschide un cont de pariuri la bwin, unitbet sau la bet365, dar sunt active conturile făcute înainte de apariţia legii în România. Acestea din urmă sunt tot ilegale şi li se va lua urma cât de curând. Doar trei operatori au obţinut drept provizoriu de operare în România: Stanleybet, Netbet şi Winmasters.
Şefa instituţiei a acceptat să stea de vorbă cu ziariştii de la Libertatea. “Îi atenţionăm pe toţi cei care joacă pe platformele online că, după data de 10 septembrie, le va fi restricţionat accesul către platformele de joc şi va exista o mare probabilitate ca banii pe care îi au pe aceste platforme să fie blocaţi. Băncile sunt obligate să ne ofere tot concursul, în acest sens. Iar operatorii de pariuri care vor licenţa trebuie să-şi achite datoriile din urmă, în timp de 90 de zile, adică 20% din profitul obţinut din decembrie 2010 încoace. Dacă nu, o să-i alergăm şi îi vom găsi!”, este mesajul lansat de Odeta Cristinela Nestor. Amenda pentru un parior prins în “ofsaid” este între 5.000 şi 10.000 de lei.
Sunt 3.700 de agenţii în ţară
România a devenit patria pariurilor. Conform statisticilor, peste 1.000.000 de români pariază în mod constant. Cu conturi online cu tot, sunt 1.500.000 de jucători. Peste 7,5% din populaţie! Jocurile de noroc - de la loto la pariuri sportive - reprezintă o industrie uriaşă, de peste 1.000.000.000 de euro anual. În România funcţionează 3.700 de agenţii de pariuri. Număr comparabil cu cel al farmaciilor, care ajunge la 5.000, după o estimare recentă. Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, pe datele financiare ale anului 2012, contribuţia directă şi indirectă la PIB a industriei pariurilor în cotă fixă este de 141 milioane euro (0,11% din PIB).
Dependenţa de jocuri e o boală
Taxele şi contribuţiile colectate ca urmare a impactului direct şi indirect sunt de 79 milioane euro pe an. Alt aspect, “dependenţa de jocuri de noroc este o boală cronică foarte gravă”, susţin pishologii. După 1989, mulţi au căzut în mirajul banilor câştigaţi uşor. Sărăcia i-a împins spre pariuri. Şi-au pierdut agoniseala, unii chiar viaţa. Pentru asta, s-au înfiinţat centre de tratare şi prevenţie pentru cei dependenţi de pariuri!