Anunţ de ultimă oră! Zeci de site-uri au fost ÎNCHISE!
A început curăţenia printre site-urile de pariuri! Autorităţile au restricţionat accesul la 48 de site-uri care nu aveau licenţă și care nu au mai plătit taxe către stat. Cei care vor să-şi continue afacerea au termen până pe 10 septembrie să depună actele pentru a intra în legalitate. Şi jucătorii care pariază pe site-uri fără licenţă riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
„Accesul dumneavoastră către acest site a fost restricționat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc”. Acesta este mesajul care i-a întâmpinat zilele acestea pe zeci de mii de români care au vrut sa-și joace banii pe site-urile nelicențiate.
48 dintre acestea au fost puse pe o listă neagră. Sunt site-uri de jocuri de noroc cu licențe de funcționare în locuri exotice, precum Panama, Curacao, Antigua, Costa Rica, Canada și Anjouan, dar nu și în România.
„Am încercat ca prin acest număr de site-uri pe care le-am identificat, site-uri mai mici și mai îndepărtate, să dăm un semnal în piață. Pe această listă nu se regăsesc cei mai mari operatori de jocuri de noroc online”, spune Odeta Cristinela Nestor, președintele Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, citată de Digi24.
Citește și: Joci la PARIURI ONLINE? Treabuie să citeşti asta, ca să nu te trezeşti cu conturile blocate
Piața jocurilor de noroc online este împărțită în cazino, pariuri și poker, iar specialiștii o estimează la 250 de milioane de euro pe an.
Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România spune că „din 2010 şi până acuma peste un miliard de euro a plecat din ţară fără a fi impozitat şi taxat.”
Cine vrea sa intre în legalitate mai are timp pâna pe 10 septembrie să-și depună dosarul pentru licență. Pentru asta, însă, trebuie să plătească 20% din profitul pe care l-a realizat din decembrie 2010 până în prezent, plus retroactiv taxa anuală de licențiere de aproape 100.000 de euro. După această dată, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va restricționa accesul la site-uri, dar şi la conturile pe care românii le au pe toate site-urile de jocuri de noroc fără licență.
„Și-au deschis în jur de 460 de mii de oameni cont pe online, din care aproximativ 180 de mii joacă frecvent, frecvent adică de peste două ori pe săptămână. Sunt jucători profesioniști care trăiesc doar din asta pe partea de poker unde poți să ai un venit lunar constant. Aceștia joacă sume de ordinul sutelor de euro și sunt cei de pe partea de pariuri, unde sumele sunt mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei pe lună”, a precizat Sorin Constantinescu.
Cum în acest moment doar trei site-uri de jocuri funcționează legal, toți cei care își lasă banii la poker online sau pariază pe alte site-uri riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, dar și să piardă câștigul, atrag atenția autoritățile.
Mai mult, oficialii spun că nu pot interveni dacă operatorul dispare cu banii sau refuză să plătească.