O nouă validare de la BNR a deciziilor Guvernului Ponta
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a salutat deciziile bune luate de Guvernul Ponta pentru creșterea economiei românești. Acesta a apreciat că plata drepturilor salariale câștigate în instanță, ce urmează a fi achitate confrom calendarului în 2015, ar putea să genereze resurse bune pentru bugetul de anul viitor, în special că în primele zece luni ale anului în curs s-a înregistrat excedent bugetar.
Creșterea economiei prin efectuarea plății drepturilor salariale câștigate în instanță a fost asumată de premierul Victor Ponta și când l-a invitat pe ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, să analizeze oportunitatea unei asemenea măsuri, în baza faptului că România a cheltuit mai puțin decât a încasat. De altfel, Executivul Ponta a stabilit la finele anului 2012, ca drepturile salariale câștigate în instanță să fie achitate eșalonat, pe parcursul a cinci ani.
Totodată, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației, Mugur Isărescu a explicat că disciplinarea cheltuirii fondurilor publice de către aparatul guvernamental, prin eliminarea proiectelor nerealiste, reprezintă și o luptă împotriva corupției, chiar dacă acest fapt poate duce la temperarea creșterii economice.
Iar aceste vești bune din economia României vin în contextul în care rata șomajului a scăzut pentru prima dată sub 7% și care este în același timp sub media Uniunii Europene. De asemenea, stabilitatea economică este dată de creșterea numărului de locuri de muncă cu 106 000 în primele opt luni din 2014 și de creșterea cu 9% a producției industriale, respectiv cu 7,4% a consumului în primele nouă luni ale anului în curs în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Totodată, alte vești foarte bune despre economia României vin din partea instituțiilor financiare internaționale. România a urcat pe locul 48 în topul „Doing Business” întocmit în raportul Băncii Mondiale, ca urmare a măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri. Plus că în ceea ce privește demararea unei afaceri, țara noastră se află pe locul 38, în creștere cu 22 de locuri față de anul trecut.
De asemenea, România a crescut în topul Competivității Globale cu 17 locuri, conform raportului prezentat de către Word Economic Forum. Ceea ce dovedește că țara noastră este una atractivă pentru investitori, mai ales că încrederea mediului de afaceri și a populației în economia României a crescut constant, chiar și în ultima lună, ce este maximul ultimilor 6 ani.
Așadar, România se bucură de o economie în creștere, așa cum și Comisia Europeană a certificat acest fapt. În prognoza dată de către oficialii europeni pentru țara noastră a fost estimată o creștere de 1% în trimestrul III 2014 față de trimestrul precedent, iar pentru trimestrul IV, Comisia Europeană a anticipat un plus pe economie de 1,6% față de intervalul iulie – septembrie.