Ochi sănătoşi cu legume verzi şi portocalii
Pentru a avea ochii sănătoşi, specialiştii recomandă cât mai mulţi morcovi. Pe lângă aceştia, mai sunt şi alte alimente ce păstrează starea de sănătate a ochilor sau anihilează efectele negative ale televizorului sau monitorului de calculator.
Vitaminele C şi E apără de cataractă
Vitamina A are rolul de a îmbunătăţi vederea pe timp de zi şi de noapte, iar lipsa acesteia din organism duce la apariţia tulburărilor de vedere şi a unor boli grave ale ochilor. Vitamina E protejează membrana celulară, împiedicând acţiunea radicalilor liberi responsabili de apariţia cataractei. Luteina, ce se regăseşte din plin în anumite legume, reduce riscul degenerescenţei maculare care apare la vârste înaintate. Nu în ultimul rând, vitamina C este un excelent antioxidant, iar în combinaţie cu vitamina E are rolul de a proteja ochii împotriva cataractei. Din fericire, lista alimentelor care menţin ochii într-o stare bună de sănătate este suficient de generoasă, astfel încât să puteţi urma o dietă completă.
Nu evitaţi mărarul, pătrunjelul şi oregano
Dintre legume este foarte bine să consumaţi cât mai mult: salată, andive, fasole verde, varză de Bruxelles, broccoli, praz, ceapă, spanac, mazăre, ardei gras verde şi roşu, ardei iute, dovleac, usturoi, roşii, ţelină şi porumb. Cele mai bune fructe pentru sănătatea ochilor sunt următoarele: kiwi, lămâile, caisele, pepenele galben şi curmalele. De pe listă fac parte şi câteva ierburi şi condimente precum: mărarul, pătrunjelul, oregano şi curcuma. Dintre acestea, usturoiul şi ceapa au un conţinut bogat de sulf necesar producerii unui important antioxidant pentru menţinerea ochilor sănătoşi. Şi spanacul conţine din belşug vitamina C, betacaroten şi cantităţi mari de luteină, ce ajută la formarea unui ecran de protecţie pentru sănătatea ochilor.
Betacarotenul, un antioxidant eficace
Morcovii sunt recunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul benefic asupra ochilor şi a vederii, deoarece conţin o cantitate importantă de betacaroten. Acest antioxidant este foarte important pentru o vedere mai bună şi pentru protejarea ochilor de boli, precum cataracta sau degenerescenţa maculară. Aşadar, consumaţi morcovi cruzi cât mai des, de cel puţin două ori pe săptămână.
Afinele şi strugurii îmbunătăţesc vederea nocturnă
Afinele sunt bogate în substanţe antioxidante, ce ajută la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul capilarelor ochiului. Acest lucru ajută ochii să se adapteze rapid la schimbarea luminii şi la îmbunătăţirea calităţii vederii nocturne. Şi consumul de struguri îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte, iar seminţele de struguri sunt foarte bune pentru circulaţia periferică, dar şi pentru circulaţia la nivelul vaselor capilare, scrie taifasuri.ro.
Ouă şi peşte în fiecare săptămână
Pentru sănătatea ochilor, ouăle sunt un aliment esenţial. Cu un conţinut bogat de vitamine, minerale şi proteine, dar şi de luteină şi de aminoacizi, ouăle sunt foarte eficiente pentru prevenirea diverselor boli ale ochilor. Se recomandă consumul de ouă fierte moi pe săptămână. Şi tonul proaspăt sau conservat este un aliment excelent pentru sănătatea ochilor. De asemenea, peştele gras, precum somonul sau macroul, care au un conţinut bogat de acizi graşi Omega 3, protejează la fel de bine ochii. Astfel, persoanele care consumă peşte de patru sau de cinci ori pe săptămână reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.