Ce legume sunt mai bune preparate, decât în stare crudă?
Există legume, care prin preparare, devin mult mai bune, mai folositoare, decât în stare crudă. Roşia, varza, sfecla sunt unele dintre acestea.
După un tratament termic, varza nu-și pierde, ci din contră, își multiplică calitățile sale benefice. Iar prin ”preparare” (prin a fi puse la murat), conținutul de vitamina C din varză se mărește de 3 (trei) ori, iar acidul lactic, ce se obține în procesul de ”preparare” (murare) produce o asimilare mult mai bună a proteinelor de care organismul nostru are mare nevoie.
Roșia
Valoarea principală a roșiilor constă în conținutul de licopen, un antioxidant puternic care este mai bine valorificat și mai bine absorbit de organism în momentul când roșiile sunt prelucrate termic (prin coacere de exemplu). Aportul de licopen poate fi asimilat și de la roșiile crude, dar ar fi mai bine ca roșiile crude să fie asezonate cu sare, prin asta, elementele benefice vor fi mai bine absorbite de organismul uman.
Morcovul
În stare fiartă, morcovului, conține de 3 (trei) ori mai mulți antioxidanți, decât în stare crudă. Beta-carotenul conținut în morcov, organismul nostru îl poate obține numai din morcovul fiert.
După prelucrarea termică a usturoiului, calitatea vitaminei C se micșorează, dar crește în schimb conținutul de alicină (substanță ce are proprietăți antibacteriene și care previne formarea de cheaguri de sânge).
Sfecla crudă conține mai multe substanțe biologice valoroase (antociani și flavonoide), dar sunt mai greu asimilate de organism, decât din sfecla fiartă sau pregătită termic.