Oficial MAE: România este angajată ferm ca Baza de la Deveselu să fie operaţională în 2015

| 17 iun, 2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu a participat marţi la Conferinţa internaţională pe tema apărării antirachetă, care se desfăşoară la Mainz, în Germania, context în care a reiterat angajamentul ferm al României cu privire la operaţionalizarea, la orizontul lui 2015, a facilităţii din cadrul Bazei Militare de la Deveselu.

Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru operaţionalizarea, la orizontul anului 2015, a facilităţii din cadrul Bazei Militare de la Deveselu, contribuţie esenţială la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

El a subliniat că operaţionalizarea Bazei de la Deveselu se desfăşoară în calendarul stabilit, fără întârzieri, aspect confirmat şi de Frank Rose în intervenţia sa.

Aurescu a subliniat, totodată, natura exclusiv defensivă a sistemului american antirachetă şi conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei ONU, ceea ce reflectă voinţa României şi a SUA de legitimă apărare în scopul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a accentuat şi importanţa ca Summit-ul NATO din septembrie 2014 să reflecte progresele înregistrate pe dimensiunea apărării antirachetă şi să reconfirme determinarea Aliaţilor de a menţine obiectivele şi reperele de calendar stabilite. El a evocat interesul deosebit al României pentru implementarea sistemului NATO de apărare antirachetă în conformitate cu principiile solidarităţii, indivizibilităţii securităţii Aliate şi acoperirii integrale a teritoriului Aliat. Demnitarul român a mai evidenţiat că apărarea antirachetă constituie un proiect de importanţă strategică deosebită pentru rolul NATO în secolul XXI.

De asemenea, a subliniat relevanţa Bazei Deveselu din perspectiva prezenţei permanente americane pe teritoriul României, mai ales în contextul actual regional de securitate din regiunea Marii Negre, dar şi din punctul de vedere al contribuţiei proiectului antirachetă la întărirea legăturii transatlantice în cadrul NATO.

Diplomatul român a punctat rolul iniţiativelor NATO de tip Smart Defence  în dezvoltarea unor mecanisme de cooperare menite să contribuie la punerea în comun şi mai bună utilizare a capacităţilor Aliate. Pe acest fond, a apreciat că industria de apărare de pe ambele maluri ale Atlanticului poate avea un rol esenţial în producerea şi furnizarea de echipamente moderne pentru un sistem de apărare antirachetă al NATO cât mai eficient.

Cea de-a X-a ediţie a Internaţional Conference on Missile Defence, organizată de Asociaţia Franceză de Aeronautică şi Astronautică, se desfăşoară de marţi până vineri la Mainz, în Germania.

Evenimentul de la Mainz, găzduit şi de România, la Bucureşti, în 2013, reprezintă principalul forum european de dezbatere a provocărilor în domeniul apărării antirachetă, a perspectivelor şi evoluţiilor din domeniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ