Olanda ţine partea României
Olandezii au demonstrat încă o dată că sunt foarte corecţi şi au o mentalitate extrem de sănătoasă. Extrapolând spre zona politicii ne dorim ca să putem afirma în cel mai scurt timp că şi în acest domeniu Olanda ţine partea României. Ţara lalelelor este încă sceptică în privinţa aderararii României la spaţiul Schengen.
Olanda şi-a respectat blazonul şi a bătut Turcia, trimiţând România la barajul de calificare pentru Cupa Mondială. Tricolorii au jucat crispat marţi seară, cu urechea la ceea ce se întâmplă la Istanbul, însă şi în condițiile date estonienii nu ne-au pus mari probleme. Naţionala a demonstrat că ştie mai bine să se apere şi să contraatace, când trebuie să construim şi să înghesuim adversarul ne sufocăm. În fotbalul modern este un handicap, însă în perspectiva barajului de caficare poate reprezintă o armă eficientă.
La conferinţa de presă de după meci, Victor Piţurcă a lăsat să se înţeleagă că aceasta este strategia României în cele două partide de la baraj. Tehnicianul a subliniat în mod repetat că România porneşte că outsider indiferent de numele adversarului care-l vom întâlni. Piţurcă nu se dezminte şi joacă până la capăt ce ştie mai bine, supralicitând, cu toate că în mână nu are multe atuuri. Până acum nu l-a părăsit norocul, sperăm să-l ţină până pe 19 noiembrie, ziua meciului retur de la baraj.
Ultimele patru bilete europene pentru Brazilia se acordă câştigătoarelor celor patru întâlniri de departajare care vor avea loc pe 15, respectiv 19 noiembrie. România nu se află în urna capilor de serie, o veste nu tocmai rea dacă privim ce echipe am evitat: Franţa sau Suedia, însă putem da nas în nas cu Portugalia, Croaţia, Ucraina sau Grecia. Indiscutabil, Portugalia are lotul cel mai valoros, cu Cristiano Ronaldo aflat în vârful carierei.
Se vehiculează în presă o teorie potrivit căreia lusitanii vor avea tot sprijinul pentru a fi la Mondialul organizat de fosta sa colonie; un turneu final fără CR7, vedeta lui Real Madrid, nu ar avea acelaşi farmec. Croaţia este cealaltă echipă cu multe valori individuale - Mandzukici, Modrici sau Olici, naţională cu care nu avem amintiri prea plăcute, palmaresul întâlnirilor directe ne este total nefavorabil. În fine, Ucraina şi Grecia par mai accesibile, vorbim însă de două formaţii care se bazează pe forţa grupului şi care s-au luptat până în ultima secundă pentru ocuparea primei poziţii în grupa de calificare.
Pata de culoare a meciurilor decisive o constituie prezenţa în premieră a Islandei. Porecliţi “pescarii”, fotbaliştii din ţara gheizerelor au produs surpriza, într-o grupă în care Norvegia, Slovenia sau Albania ţinteau poziţia secundă. România este de asemenea o prezenţă neaşteptată la acest baraj. După 16 ani, de la Mondialul francez, avem şansa să intrăm din nou în elita fotbalului - cele patru posibile adversare nu sunt de talia Portocalei Mecanice. Olanda a ţinut partea României, cu toate că în
partidele directe scorul general a fost de 8-1 în favoarea batavilor.
*Comentariul Obiectiv.info ce a prefaţat ultima rundă anticipa un ultim joc bun al olandezilor, inclusiv al celor doi “turci” Kuyt şi Sneijder, care au făcut la propriu shaorma din apărarea otomanilor la faza golului doi.*
Olandezii au demonstrat încă o dată că sunt foarte corecţi şi au o mentalitate extrem de sănătoasă. Extrapolând spre zona politicii ne dorim ca să putem afirma în cel mai scurt timp că şi în acest domeniu Olanda ţine partea României. Ţara lalelelor este încă sceptică în privinţa aderararii României la spaţiul Schengen. Haga şi-a nuanţat totuşi poziţia faţă de iarna lui 2011, când batavii pledau cu voce tare ca să nu fim primiţi în Schengen.
Pe atunci, Traian Băsescu, “capul diplomaţiei”, total lipsit de inspiraţie şi iritat le recomanda românilor să nu mai cumpere zarzavaturi olandeze. Pe deasupra, preşedintele prezenta portul Rotterdam ca fiind poarta de intrare în UE a ţigărilor, alcoolului, şi a drogurilor de contrabandă. Sunt curios dacă preşedintele şi-a schimbat opinia după lecţia de profesionalism şi fair-play predată de băieţii lui Van Gaal la Istanbul… Dank Nederland!