Opţiunile României pentru prezidenţiale sunt doar două
Alegeri prezidenţiale 2014. România are nevoie acum de o ruptură completă faţă de regimul patronat de la Cotroceni de Traian Băsescu şi de mecanismele corupte ale acestuia. Noul şef al statului va avea în faţă o misiune extrem de grea, şi anume aceea de a le reda românilor încrederea într-o instituţie a cărui reprezentat nu a reuşit în ultimul deceniu decât să creeze crize politice şi dezbinare la nivelul societăţii.
Alegeri prezidenţiale 2014. Sâmbătă va avea loc, după şapte ani de la ruperea sa, reunirea Alianţei DA, de această dată formaţiunea electorală care în urmă cu un deceniu l-a dus pe Traian Băsescu la Cotroceni urmând să poarte numele de Alianţa Creştin Liberală. Scopul declarat al acestei uniuni este acela de a sprijini un candidat de dreapta la alegerile prezidenţiale şi de a-i asigura acestuia victoria în faţa lui Victor Ponta.
Citeşte şi: Falcă dă din casă – competiţia Iohannis - Predoiu, praf în ochii electoratului de dreapta
Însă, dincolo de cine vor fi candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, miza principală a scrutinului din luna noiembrie înseamnă mai mult decât desemnarea unui succesor pentru Traian Băsescu. Votul pe care românii îl vor da va fi mult mai important, din moment ce el va fi definitoriu pentru modelul de preşedinte pe care România îl va avea cel puţin în următorii cinci ani.
Citeşte şi: Mâine se reface alianţa DA. Peste voinţa românilor
Pe de o parte există varianta victoriei acestei alianţe care speră să evolueze într-un mare partid de dreapta. Indiferent de cine va ajunge la Cotroceni din partea ACL, rezultatul va fi însă acelaşi, şi anume o continuare a sistemului patronat în prezent de Traian Băsescu. Chiar dacă candidatul ACL va fi Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu, o victorie a acestuia nu va însemna nimic nou în ceea ce priveşte priorităţile şi comportamentul şefului statului.
O victorie a ACL poate însemna, de asemenea, şi începutul revenirii la putere a oamenilor care în ultimii zece ani s-au aflau în jurul preşedintelui Băsescu. În ciuda discursului pe care l-au practicat de când s-au despărţit oficial de Traian Băsescu, actualii lideri ai PDL strânşi în jurul lui Vasile Blaga au fost de acord cu şeful statului în majoritatea conflictelor politice importante din ultimele luni. Cât despre liberali, aceştia au trădat votul primit în 2012, aliindu-se şi dorind să fuzioneze cu PDL, un partid discredidat de o guvernare dezastruoasă caracterizată de dezbinare şi batjocură la adresa cetăţeanului. Punându-şi speranţele în faptul că electoratul are de regulă o memorie scurtă, ei speră să ne convingă să îi votăm din nou, minţindu-ne în legătură cu cât de mult s-au schimbat.
Citeşte şi: VICTOR PONTA cere sprijinul PSD pentru candidatură la fix doi ani după Referendumul din 2012
România are nevoie acum de o ruptură completă faţă de regimul patronat de la Cotroceni de Traian Băsescu şi de mecanismele corupte ale acestuia. Noul şef al statului va avea în faţă o misiune extrem de grea, şi anume aceea de a le reda românilor încrederea într-o instituţie a cărui reprezentat nu a reuşit în ultimul deceniu decât să creeze crize politice şi dezbinare la nivelul societăţii.
Cât despre independenţa justiţiei şi statul de drept, acestea trebuie să devină mai mult decât nişte sintagme goale de conţinut folosite de actualul preşedinte într-un mod ipocrit. De asemenea, noul preşedinte are o misiune la fel de importantă şi în ceea ce priveşte reprezentarea ţării noastre în plan extern, el trebuind să refacă credibilitatea României în faţa partenerilor săi externi, care a fost afectată de comportamentul neadecvat al actualului preşedinte.
Ruptura de mecanismele construite de actualul lider de la Cotroceni nu va fi o una uşoară, dar rezultatul merită efortul din moment ce el va oferi României şansa de a deveni o ţară modernă în adevăratul sens al cuvântului. În final, întrebarea pe care trebuie să ne o punem toţi înainte de a merge în noiembrie la vot este dacă vrem ca actualul preşedinte să fie succedat de un lider capabil să schimbe în mod real ceva sau doar de o altă reîncarnare a sa.