Mâine se reface alianţa DA. Peste voinţa românilor
Fuziune PNL-PDL. Ce se va întâmpla sâmbătă nu reprezintă decât un bis la un alt congres comun al celor două partide, care, în 2003, stabilea formarea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PDL, cu acelaşi scop electoral.
Fuziune PNL-PDL. Sâmbătă, 26 iulie, va avea loc congresul comun a PNL şi PDL în care se va decide oficial atât asupra fuziunii PNL-PDL, ce ar trebui să aibă loc între cele partide după, cât şi asupra formării alianţei dintre liberali şi democrat-liberali în perspectiva participării la alegerile prezidențiale. Conform protocolului care va fi votat sâmbătă, umbrela sub care PNL şi PDL vor susţine un candidat comun se va numi Alianța Creștin Liberală Partidul Național Liberal-Partidul Democrat Liberal, pe scurt ACL PNL-PDL.
Citeşte şi: Cum fac VASILE BLAGA şi KLAUS IOHANNIS o Alianţă Creştin Liberală întru mulţumirea baronilor
De asemenea, protocolul prevede că obiectivul alianței este participarea cuun candidat și un program electoral comun la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Aşa cum se menționează în document, candidatul comun al alianței va fi desemnat în urma unor cercetări sociologice la propunerea forurilor de conducere ale celor două partide, respectiv de Delegația Permanentă a PNL și de Biroul Permanent Național al PDL. Semnul electoral al alianței va fi reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărora se va afla acronimul ACL. Conducerea alianței, precum și coordonarea campaniei electorale va urma să fie asigurată de către un organism comun desemnat în acest sens şi format în proporţii egale din membrii PNL şi PDL.
Alianța Creștin Liberală. Şi, totuşi, ce se va întâmpla sâmbătă nu reprezintă decât un bis la un alt congres comun al celor două partide, care, în 2003, stabilea formarea Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PDL, cu acelaşi scop electoral. Desigur, de atunci s-au întâmplat multe în politica autohtonă, inclusiv ruperea Alianţei DA ca urmare a dorinţei lui Traian Băsescu de a face din PDL singurul partid de dreapta care contează în politica românească. Ținând cont de perdafurile cu care se gratulau reciproc cele două formațiuni la momentul rupturii, este aproape ironic cum PNL şi PDL au ajuns acum să reînvie Alianța DA.
Există însă o mică diferenţă între ceea ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un deceniu în urmă şi ce se întâmplă de câteva luni atât cu PDL, cât mai ales cu PNL. Dacă în 2003 ambele partide erau în opoziţie ca urmare a votului românilor exprimat cu trei ani înainte şi formarea Alianţei DA a reprezentat maniera prin care cei din PD şi cei din PNL s-au unit împotriva PSD-ului, acum situaţia liberalilor este complet diferită.
Citeşte şi: Fuziune PNL-PDL. De ce este fuziunea PNL-PDL o mare minciună
PNL-ul a ieşit de la guvernare acum câteva luni, întorcându-se cu spatele la votul pe care românii l-au dat în 2012 pentru USL şi împotriva regimului patronat de Traian Băsescu. Alegerile de acum doi ani sunt importante, deoarece rezultatul de atunci a dovedit că românii vor ceva complet diferit ca model şi au dat USL-ului un mandat în acest sens.
Însă, de la ruperea Uniunii Social Liberale, cei din PNL nu doar că au intrat în cârdăşie cu oamenii preşedintelui din PDL, dar au reuşit să accepte şi perspectiva unei fuziuni de pe urma căreia tot aceiaşi politicieni, care în urmă cu un deceniu se bucurau că Traian Băsescu a câștigat prezidențialele, vor conduce partidul nou rezultat. Astfel, trădarea liberalilor faţă de cei care au mers la vot în 2012, în speranţa că pun capăt regimului patronat de Traian Băsescu, este cu atât mai mare cu cât ea poate permite, în cazul unei victorii a dreptei, menţinerea sistemului construit cu atâta migală de actualul preşedinte.