Ordonanţa primarilor, blocată la Senat
Senatorii din Comisia juridică şi din cea pentru administraţie publică au luat în discuţie, luni, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali, însă raportul de admitere nu a întrunit numărul necesar de voturi "pentru" ca să fie adoptat.
Preşedintele Comisiei pentru administraţie, social-democratul Ion Toma, a supus la vot un raport de admitere a proiectului de lege. În favoarea raportului de admitere s-au exprimat zece senatori, în timp ce împotrivă au votat nouă, iar doi s-au abţinut de la vot, astfel că reprezentanţii Opoziţiei au contestat rezultatul votului invocând articolul 59 din Regulamentul Senatului, care precizează că 'avizele şi rapoartele comisiilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi'.
'Nu s-au întrunit jumătate plus unu din numărul total al senatorilor (prezenţi la şedinţa celor două comisii - n.r.) şi, ca atare, raportul nu poate fi decât negativ', a spus Alin Tişe, senator PDL în Comisia juridică.
În timpul şedinţei comune a Comisiei juridice şi a celei pentru administraţie publică din Senat a fost respins amendamentul propus de către preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, care stipula ca articolul unic al legii să fie înlocuit cu articolul 1 potrivit căruia 'Se respinge OUG nr. 55/din 28 august 2014 privind reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală'.
După respingerea acestui amendament, Cătălin Boboc şi-a retras cel de-al doilea amendament, potrivit căruia 'aleşii locali (...) să revină la situaţia anterioară intrării în vigoare a OUG nr. 55/2014'.
La finalul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice a precizat că va semna doar un raport de respingere a ordonanţei pentru a respecta Regulamentul.
Citeşte şi: 350 de primari ACL au migrat spre alte partide. Klaus Iohannis NU îi mai primeşte înapoi
'În Regulament scrie că avizele şi rapoartele se aprobă cu jumătate plus unu din numărul celor prezenţi. Deci, lucrurile sunt clare. Raportul, aşa cum a plecat de la comisiile comune, va fi unul de respingere. Este un punct de vedere bazat pe o prevedere regulamentară, nu inventăm noi şi nu schimbăm noi acum modul în care se contorizează voturile. (...) Eu, ca preşedinte al Comisiei juridice, nu voi semna altceva decât un raport de respingere pentru că Regulamentul este unul singur', a spus Boboc.
Acesta a reamintit că ordonanţa a intrat pe traseul legislativ al Senatului ca proiect adoptat tacit de către Camera Deputaţilor.
'Sigur, PSD are tot timpul puncte de vedere cel puţin ciudate în legătură cu interpretările pe Regulament. S-a întâmplat şi la Cameră. Toată ţara ştie că această ordonanţă a fost respinsă în plenul Camerei şi Senatul s-a trezit cu ea adoptată tacit. Este o interpretare pesedistă a Regulamentului', a mai spus acesta.
Raportul comun al celor două Comisii senatoriale, odată întocmit, va fi transmis Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a plenului Senatului.