PF Daniel, conferinţă de presă din duba Patriarhiei despre tragedia din Colectiv
Patriarhul Daniel a îndemnat marți la învățarea credinței ortodoxe și la rugăciune pentru cei afectați de incendiul de la club Colectiv, subliniind că preoții își fac datoria potrivit rânduielilor Bisericii, transmite Agerpres. Patriarul a mers la slujba de înmormântare a femeii de serviciu de la clubul Colectiv, iar apoi a mers la cea a eroului Claudiu Petre.
"Nu învățați dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învățați mai bine ce-i credința ortodoxă. (...) Să vină lumea la biserică, nu la club. Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei", le-a spus patriarhul ziariștilor la ieșirea de la slujba de înmormântare a femeii de serviciu de la club Colectiv.
El a subliniat că preoții ortodocși își fac datoria "după tradiție și rânduială" și nu doresc "să facă spectacol".
"Noi ne facem datoria după tradiția și rânduiala noastră. Nu învață Biserica să rupă liniștea și tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoți acolo și au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol", a spus patriarhul.
El a precizat că marți au fost preoți la club Colectiv și a menționat că Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o sumă acordată fiecărui copil. De la înmormântarea femeii de serviciu, Patriarhul Daniel a mers la cea a eroului din clubul morţii, Claudiu Petre. Spre deosebire de Mercedesul negru cu care se deplasa de obicei, Patriarhul Daniel a venit la înmormântarea de marţi cu un van Volkswagen.
La ieşire, el a vorbit cu jurnaliştii din microbuzul Patriarhiei. (FOTO)
Redăm mai jos declaraţiile Patriarhului Daniel:
"Nu aţi auzit mesajul din biserică? În aceste zile, 40 de zile de rugăciune, trebuie să ne rugăm pentru sufletul celor care au plecat la Domnul, nu să-i judecăm noi. Să ne rugăm petru ei, să arătăm iubire. (...)
Avem nevoie de rugăciune mai mare şi calm. Exista acum tulburare care nu bucura sufletelor care au trecut la Domnul, ca sa se odihneasca trebuie sa ne rugam in pace... dar se vede că traim intr-o lume a agitatiei mai mult decat a pacii interioare. Noi ajutam cu rugaciune si cu fapta buna peste tot am facut in asa fel. Am hotarat sa impartim ajutoare financiare si materiale celor care sunt indoliati dupa nevoile respective, unele familii mai instarite au spus ca nu au nevoie, doar de rugaciune, altii ca acesti copii ai doamnei Maria Ion sunt necajiti si saraci si dam ajutoare acum si in fiecare luna. Noi nu dorim doar sa facem slujba si sa-i uitam cei care sunt enoriasi si vin in fiecare duminica, trebuie sa se simta in parohie ca in familia spirituala, in care ne rugam unii pentru altii impartim bunuriile si necazurile.
Jurnalişti: Cu ce va ajuta biserica?
PF Daniel: Cu bani...
Jurnalişti: Câţi?
PF Daniel: Dupa cum e nevoie, dupa ancheta sociala, nu sumele... Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne intereseaza persoana, pentru ca sunt persoane foarte sarace si persoane mai instarite si nu dam aceeasi suma pentru ca nevoile sunt diferite.
Jurnalişti: Ioan Robu a fost ieri la club şi a inghenunchiat. Veti face aceasi lucru ?
PF Daniel: Nu, a trecut perioada de doliu si in perioana respectiva nu ne-am dus pentru ca e spatiu public si i-am lasat in tacere sa se reculeaga. Unii au spus ca nu e nevoie de spectacol sau slujbe, ci de reculegere in tacere... Azi dimineata, dupa ce a trecut doliul national si a ajuns ziua inmormantarii, au fost preoti s-au rugat si acum noi, in biserica si la cimitir. Locul unde pomenim mortii nu sunt strazile sau locul unde a murit cineva, ci la biserica sau cimitirul, la mormant, acolo este prezentă persoana in modul cel mai intens. Nu toata lumea a dorit slujbe. Si cand biserica nu e dorita si i se arata ura, atunci noi ne retragem in spatiul liturgic al nostru ca in timpul prigoanelor vechi. Cand biserica nu e dorita in spatiul public, atunci nu vrem sa deranjam si sa ne impunem. De aceea, nu am vrut să deranjam marsul tacerii cu slujbe preotesti.
Jurnalişti: De ce spuneti ca deranjati?
PF Daniel: Ar fi fost deranjati pentru ca de la începutul marşului tăcerii au avut lozinci potrivnice bisericii si nu dorim sa-i suparam mai mult cu prezenta preotilor.
Jurnalişti: Cum stabiliti cat ajutati?
PF Daniel: Dupa ancheta socială a stării fiecarei familii, dupa număr de copii. Unii sunt someri, familii sarace si acestora ar trebuie sa le dam mai mult. De exemplu la copii le dam bursa in fiecare luna, nu doar odata acum si pe urma uitam. Parohia a facut deja colecta. Si noi am dus acolo sume... Noi nu ne laudam cu sumele, spunem ca ajutam, fara sa intram in detalii. Trebuie păstrată o anumită decenţă.
Jurnalisti: Preotii au cerut bani la inmormantare?
PF Daniel: Daca ar mai fi cerut, am fi in afara misiunii preotesti. Este o hotarâre a SfantluiSinodului ca in cazuri de mare durere, intristare, moarte groaznică si familii sarace este interzisa cererea de bani. Aici, trebuie să ajutăm, nu să luam bani.
Jurnalişti: S-a întâmplat un caz...
PF Daniel: Pai s-a intamplat un caz, cum şi la dvs. se întâmplă, pentru că toate instituţiile au şi cazuri negative.
Jurnalişti: Faceţi ceva în sensul acesta?
PF Daniel: Este în desfăşurare...
Jurnalişti: Ati scris că cei de la marş au fost ostili Bisericii...
PF Daniel: Au scris că sunt 18.000 de biserici şi 400 de spitale. Păi sunt peste 20.000 de unităţi medicale în ţară, cu tot cu cabinete şi aşa mai departe. Există ostilitate faţă de biserică foarte greu de înţeles. S-a ajuns aici pentru că o mare parte din ea este comandată şi numai faţă de biserica majoritară, nu faţă de toate cultele.
Jurnalişti: Acum de ce aţi preferat să intraţi prin spate.
PF Daniel: Trebuia să ne îmbrăcăm în altar şi distanţa cea mai scurta spre altar e de aici, aşa au indicat preoţii.
Jurnalişti: Mai mergeţi la înmormântare?
PF Daniel: Acum nu, pentru că avem şedinţă la ora 15.00. Mâine vedem...