LOCURI DE MUNCĂ. “Am ţinut să precizez că rata şomajului în rândul tinerilor în România este de 23%, nu de 40%, cum am auzit unele voci spunând, iar pentru perioada următoare prioritatea Guvernului este de a crea 70.000 de locuri de MUNCĂ noi pentru tineri”, a declarat Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.
În opinia ministrului Muncii, zonele cu potenţial pentru crearea acestor locuri de
MUNCĂ sunt construcţiile, industria textilă şi zona serviciilor.
Iar premise pentru ca Guvernul să-şi poată îndeplini acest obiectiv există. De la începutul lui 2013 şi până în iunie 2014, în România au fost create 200.000 de locuri de
MUNCĂ, 32.000 de locuri de
MUNCĂ fiind în momentul de faţă disponibile la nivel naţional.
“Avem şi o creştere a nivelului real a câştigului salarial, care este cu cinci procente mai mare decât în iulie 2013, respectiv puterea de cumpărare a crescut cu 5,7 procente, raportat la anul trecut. În momentul de faţă, în România, avem 5,2 milioane de salariaţi şi 459.000 de angajatori”, a mai spus ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Executivul arată că este în continuare preocupat de soarta unui segment al populaţiei ignorat de multe guvernări anterioare, respectiv tinerii. De altfel, actualul guvern s-a aplecat de mult timp asupra problemei şomajului în rândul tinerilor, acţionând prin măsuri concrete. Ministerul Muncii a lansat anterior două proiecte cofinanţate din fonduri europene prin care doreşte să sprijine tinerii în procesul acestora de găsire a unui loc de muncă. Astfel, proiectele-pilot „Garanţii pentru tineri” şi „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!” se derulează în perioada 23 decembrie 2013 – 30 iunie 2015 şi se adresează exclusiv tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, fiind targetat pentru 5052 de persoane selectate. Tinerii vor beneficia de un plan de acţiune personalizat, de tip servicii integrate de informare, consiliere şi orientare, formare profesională, ucenicie/internship, prospectare şi medierea locului de muncă, în vederea ocupării unui loc de muncă şi asistenţă în iniţierea de
AFACERI independente.
Acţiunile întreprinse de actualul Executiv sunt cu atât mai binevenite, cu cât problema şomajului în rândul tinerilor este una extrem de sensibilă în cadrul spaţiului comunitar. Uniunea Europeană are 5 milioane şi jumătate de şomeri în rândul tinerilor - adică aproape un sfert din populaţia sub 25 de ani.
loading...