Traian Băsescu și locurile de muncă. Remember guvernarea Boc
Orice s-ar spune, Traian Băsescu știe să citească sondajele și să identifice corect preocupările populației. Așa încât, atunci când atacă, o face de cele mai multe ori pe teme de real interes pentru electorat, cum ar fi siguranța națională, educația sau, așa cum s-a întâmplat la Școala de vară a PMP, locurile de muncă.
Aflat acolo pe post de agent electoral pentru Elena Udrea, care, orice ar face, nu reușește să crească în sondaje suficient pentru a-i amenința poziția lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu a scos de la naftalină tema locurilor de muncă, un subiect pe care a mai aveut și în trecut intervenții. Președintele a afirmat că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu ar fi cheltuit ”niciun leu”. ”Dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziţie multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, aceşti bani se realocă altor ţări ”, a spus Băsescu, adăugând că Guvernul nu știe să utilizeze bani de la buget, pe care îi alocă pentru așa-zise pomeni electorale care, spun ei, că aduc voturi, dar nu aduc şi locuri de muncă. Asta arată dispreţul şi mentalitatea deformată a politicienilor care astăzi iau decizii”.
Problema lui Traian Băsescu este însă că, deși a identificat corect preocuparea românilor pentru locuri de muncă, nu a înțeles, și se pare că nici nu va putea să o facă vreodată, că sprijinul electoratului nu mai poate fi câștigat cu minciuni și manipulări. Sigur, nimeni nu spune că situația în domeniul creării de locuri de muncă și a șomajului în rândul tinerilor este perfectă, însă Traian Băsescu prea deformează grosolan realitatea.
Citeşte şi: LOCURI DE MUNCĂ. Planurile Guvernului pentru tineri
Totuși, România are o medie a șomajului care îi afectează pe tineri sub media europeană, iar în ultimii ani au fost create peste 200.000 de noi locuri de muncă. Or, acestea au apărut nu din neant, ci datorită măsurilor implementate de către cabinetele conduse de Victor Ponta pentru a stimula o dezvoltare economică sănătoasă, inclusiv prin numeroasele proiecte finanțate din bani europeni. Spre deosebire însă de actualul guvern, cabinetele PDL-iste, girate de Traian Băsescu au reușit contraperformanța să piardă pentru România 700.000 de locuri de muncă și să genereze blocarea axelor de finanțare de la Uniunea Europeană. Altfel spus, cu asemenea ”bagaj” în spate, președintele Băsescu ar trebui să fie ultimul care să comenteze pe un asemenea subiect, poziția sa fiind delegitimată de ”realizările” guvernelor pe care le-a condus din umbra Palatului Cotroceni.
În plus, să nu ignorăm nici faptul că, atunci când vorbește despre ”pomeni electorale” șeful statului se referă la măsuri menite să îi ajute pe români și comunitățile locale să depășească efectele măsurilor de austeritate implementate de către aceleași guverne PDL-iste. Ceea ce ne aduce către o altă constatare, de această dată legată de Klaus Iohannis și PNL. Dacă șefului statului îi este imposibil să abandoneze politicile austerității, iar PDL rămâne în mod firesc ancorat de această viziune care i-a definit aportul la guvernare, aliindu-se cu democrat-liberalii și devenind subordonații politici ai lui Traian Băsescu în PPE, Iohannis și formațiunea sa devin susținători oficiali ai unei concepții care i-a umilit și sărăcit pe români.