PNL a cerut Senatului reconsiderarea votului în cazul Dan Sova. Solicitarea nu a fost admisă
PNL a cerut, marti, in plenul Senatului, prin presedintele comisiei de regulament, Sebastian Grapa, sa se ia in calcul reconsiderarea rezultatului votului in cazul lui Dan Sova. Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru a spus însă ca nu exista baza legala, astfel ca solicitarea nu a fost supusa la vot.
Presedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapa a declarat de la tribuna Senatului ca solicitarea sa nu pleaca dintr-o "dorinta personala", ci pentru indreptarea unei erori la care au fost partasi cu totii".
Senatorul liberal a tinut sa precizeze ca nu a gasit o baza legala pentru aceasta solicitare, in Regulament, dar ca o argumenteaza cu un "temei moral". "Faptul ca noi in comisia de regulament, ca urmare a intelepciunii PSD, am modificart articolul 173 si l-am adus in acord cu prevederile Curtii Constitutionale si a celor doua decizii ale Curtii, ne obliga sa reconsideram, nu votul, ci rezultatul votului dat in urma cu o saptamana in ceea ce il priveste pe colegul nostru, Dan Sova", a spus Grapa.
El a propus ca Senatul sa emita, dupa votul din plen privind modificarea Regulamentului, o hotarare prin care sa se constate ca rezultatul votului "incuviinteaza si nu impieteaza hotararea luata".
In replica, presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a declarat ca, din pacate, atributiile ii impun respectarea Regulamentului Senatului. "Nu pot sa accept o astfel de propunere", a adaugat Chelaru.
Astfel, propunerea PNL nu a fost supusa votului plenului.
Plenul a mai decis, marti, introducerea pe ordinea de zi a modificarii facute de comisia de Regulament a Senatului, la articolul 173 din Regulament.
Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marti, articolul 173 din Regulament, stabilind ca Senatul hotaraste asupra cererii privind retinerea, arestarea preventiva cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti si inlocuind astfel prevederea potrivit careia decizia se lua cu votul majoritatii membrilor Senatului.
Astfel, cvorumul pentru luarea deciziei va fi redus de la doua treimi la o majoritate simpla.