PNL – ca la comunişti
În urma accidentului aviatic din Apuseni, ministrul liberal al Administraţiei şi Internelor şi-a înaintat demisia. Chiar dacă gestul lui Radu Stroe a fost oarecum tardiv, întrucât a survenit ca urmare a presiunii mediatice la alte câteva zile după producerea catastrofei, demisia a fost o consecinţă firească a modului în care MAI a gestionat criza.
De la acest episod de la finalul lunii ianuarie şi până în prezent, evoluţiile din PNL au luat o turnură cel puţin bizară. Dacă iniţial Delegaţia Permanentă a liberalilor urma să decidă numele înlocuitorului la MAI, şedinţa forului de conducere a PNL s-a transformat în cu totul altceva. Adică într-o pseudo-remaniere, decisă unilateral de conducerea PNL, fără consultarea partenerilor din coaliţie sau a premierului. Cel mai probabil, Crin Antonescu nu a ales acest moment în mod întâmplător, ci a profitat din absenţa din ţară a primului ministru, prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.
Aşa încât Crin Antonescu a acţionat de o manieră care aduce de practica rotirii cadrelor specifică în regimurile totalitare. L-a propus pe Klaus Iohannis la MAI, dar a ţinut să solicite şi atribuirea funcţiei de vicepremier, după ce, prin demisia lui Daniel Chiţoiu, funcţia a fost vacantată. Problema este însă că cererea PNL nu poate fi soluţionată favorabil, din moment ce Klaus Iohannis va conduce Internele, iar Daniel Chiţoiu era vicepremier responsabil pe zona politicilor economice şi fiscale. Mai mult decât atât, liberalii nu au nicio problemă în a sfida şi prevederile legale, Klaus Iohannis declarând că intenţionează să îşi păstreze şi funcţie de primar al Sibiului. Cumularea funcţiei de ministru cu cea de primar nu este permisă de normele legale actuale.
Cooptarea lui Klaus Iohannis în Cabinetul Ponta şi obiectivul 3 în 1 vizat de fruntaşul liberal (ministru, vicepremier şi primar) este însă doar o parte a planului perfid pus la cale de Crin Antonescu. Astfel, Eugen Nicolăescu este mutat de la Sănătate la Finanţe, un transfer cel puţin scandalos dacă ţinem cont că activitatea ministrului în fruntea portofoliului Sănătăţii este departe de a fi satisfăcătoare. Or, a-l propune pe Eugen Nicolăescu într-o funcţie cheie precum Ministerul Finanţelor Publice arată mai degrabă a sabotaj. Rotirea cadrelor continuă, iar numele propus pentru Ministerul Sănătăţii este Cristian Buşoi, actualul preşedinte al CNAS, fost europarlamentar PNL. Deocamdată, Crin Antonescu nu a anunţat cine ar urma să preia funcţia de la Casa de Sănătate ce ar urma să fie vacantată în urma mutării lui Cristian Buşoi la ministerul de profil.
Nu în ultimul rând, Crin Antonescu a propus şi înlocuirea lui Andrei Gerea de la Economie cu Teodor Atanasiu, fost ministru în Cabinetul Tăriceanu. Mutarea este, de asemenea, controversată, din moment ce Andrei Gerea abia îl înlocuise pe Varujan Vosganian la Ministerul Economiei în toamna anului trecut.
Toate aceste permutări vizate de Crin Antonescu demonstrează în cel mai înalt grad lipsa de resursă umană la nivel de vârf a PNL. În loc să propună o garnitură de miniştri competenţi şi cu expertiză în domeniile în care urmează să activeze, preşedintele liberal roteşte cadrele, aşa cum procedau comuniştii. Cel mai grav este însă că liderul liberal acţionează pe cont propriu şi nu catadicseşte a-l consulta pe premierul Ponta. Ca lider al Executivului, Victor Ponta are ultimul cuvânt, iar modul în care Crin Antonescu pare a forţa remanierea liberalilor în guvern demonstrează că nu-i pasă de angajamentele asumate la începutul lunii ianuarie şi cu atât mai puşin de asigurarea bunei funcţionări a coaliţiei.