Nicolae Bănicioiu îndreaptă aberațiile marca Eugen Nicolăescu
Ministrul interimar al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a hotărât ieri retragerea proiectului privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor, proiect pus în dezbatere cu doar o zi înainte de către fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Propunerile liberalului a fost criticate dur de către preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, care a apreciat că forma în care au fost prezentate acestea miercuri de către Nicolăescu ar fi avut efecte catastrofale asupra pacienţilor şi economiei.
Reacția producătorilor de medicamente generice nu a întârziat să apară, de cum a fost supus dezbaterii publice proiectul: aceștia au cerut revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferenţiat pentru medicamentele generice. Dragoș Damian a declarat că proiectele de acte normative înaintate de Nicolăescu ar fi putut duce la dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil, ce ceea ar fi dus la efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, singurii investitori din industra farmaceutică cu capacităţi de producţie în România. “Reglementările propuse de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor ignoră angajamentele luate de Guvern atât prin programul de guvernare, cât şi prin protocolul semnat de Ministerul Sănătăţii, în numele Guvernului, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România", a precizat președintele APMGR.
"Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sănătăţii s-au dovedit doar vorbe-n vânt şi sperăm că premierul Ponta va lua măsurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odată cu stabilirea noii echipe guvernamentale", a mai spus Dragoş Damian. Situația care a nemulțumit investitorii, “bomba cu ceas din Sănătate”, așa cum a mai fost numită, a fost dezamorsată chiar în prima zi de mandat de către ministrul interimar Nicolae Bănicioiu, acesta răspunzând solicitării făcută expres primului-ministru, de către aceștia. "APMGR cere primului ministru Victor Ponta revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferenţiat pentru medicamentele generice. Formula de calcul trebuie să aibă la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice, adică maxim 65 la sută din preţul medicamentului inovator", a conchis Damian.
Fostului ministru nu i-a rămas decât să “să ia act” de decizia noului ministru, dar și de reacția APMGR, pe care o consideră “nejustificată și neprincipială”, pentru că, spune acesta, au avut loc numeroasele discuții cu reprezentanții asociației, iar prevederile referitoare la altă metodologie de preţ pentru generice şi taxa clawback diferenţiată ajustată la consumul fiecărui tip de medicament cuprinse în proiecte ar fi fost convenite anterior. Dacă din dezbaterile invocate de Nicolăescu acesta a plecat cu o idee, iar reprezentanții producătorilor de medicamente generice cu o cu totul altă idee, putem să ne închipuim numai cum ar fi decurs activitatea acestuia la ministrul Finanțelor, acolo unde dezbaterile pe fiecare proiect de lege implică mult mai multe asociații și grupuri de persoane, iar deciziile luate produc efecte asupra întregii populații, bolnavi sau sănătoși.