PNL și eterna criză de cadre

| 13 dec, 2013

Numirea lui Gigel Știrbu la Cultură nu este prima situaţie care indică dificultăţile formaţiunii conduse de Crin Antonescu în a furniza oameni pregătiţi la guvernare.

În urma declaraţiilor iresponsabile ale lui Daniel Barbu pe tema bugetului alocat programelor dedicate tratamentului HIV, Crin Antonescu a solicitat într-un târziu demisia din funcţie a ministrului. Cererea exprimată public nu a venit imediat după declaraţiile din weekend-ul trecut ale ministrului Barbu, ci după alte două-trei zile, ceea ce arată ca preşedintele liberal a reacţionat tardiv. Totuşi, dincolo de ezitările lui Crin Antonescu, demisia lui Daniel Barbu s-a produs în cele din urmă, un act firesc şi logic dată fiind gravitatea extremă a declaraţiilor acestuia.

Imediat după demisia lui Daniel Barbu, la bursa zvonurilor privind numele viitorului titular al portofoliului au fost vehiculate diverse nume, niciunul dintre ele nefiind însă personalităţi notabile, cel puţin nu în domeniul culturii pe care urmau să-l coordoneze. Într-un final, cel desemnat de conducerea PNL drept succesor al demisionarului Barbu se numeşte... Gigel Ştirbu. Fără a pune sub semnul întrebării persoana desemnată de către liberali din moment ce încă şi-a preluat funcţia, este evident că numele noului ministru propus de liberali nu are niciun fel de rezonanţe.

Conform CV-ului său, Gigel Ştirbu este la al doilea mandat ca deputat în Parlamentul României, a fost secretar de stat în ministerul Culturii în perioada Guvernului Tăriceanu şi este preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte, un curriculum mai degrabă subţire din care lipseşte experienţa managerială la nivel înalt. De altfel, nici argumentele aduse de Gigel Ştribu imediat după nominalizare nu sunt tocmai convingătoare. "De ani de zile lucrez în domeniu, ca atare consider că nu trebuie să fiu deţinătorul a două-trei premii Nobel pentru a fi ministrul Culturii. Este o misiune dificilă, dar sunt convins că voi face faţă şi voi demonstra", a declarat proaspătul propus pentru protofoliul Culturii.

Dincolo de paşii procedurali necesari pentru definitivarea numirii în funcţie – acceptarea nominalizării de către primul ministru şi depunerea jurământului în faţa preşedintelui – propunerea conducerii liberale devoalează criza de cadre a PNL. Şi nu este prima situaţie de acest fel, care indică dificultăţile formaţiunii conduse de Crin Antonescu în a furniza oameni pregătiţi la guvernare. La Transporturi, după plecarea lui Relu Fenechiu şi controversa legată de Ovidiu Silaghi, PNL a recurs la soluţia aducerii unui europarlamentar. Scenariul s-a repetat şi la CNAS unde Cristian Buşoi, eurodeputat PNL, l-a înlocuit pe demisionarul Doru Bădescu. Iar cel mai recent episod este legat de numirea lui Andrei Gerea la Economie, un alt ministru fără un profil conturat şi fără experienţă managerială consistentă, ca înlocuitor al lui Varujan Vosganian.

Toate aceste numiri relativ bizare sunt expresia dificultăţii şi chiar a neputinţei PNL de a propune specialişti cu experienţă şi cu expertiză recunoscute. Nu pentru că preşedintele Antonescu nu ar dori să defileze cu nume cu rezonanţă în Cabinetul Ponta, ci pur şi simplu din cauză că PNL arată ca un partid cu posibilităţi limitate, depăşit de importanţa pe care o presupune guvernarea României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ