PNL, mucles în faţa lui Băsescu pe tema CAS
Dincolo de încercările lui Traian Băsescu de a specula electoral această temă, dubios este că PNL, cel mai aprig susţinător al reducerii CAS, nu a schiţat nici măcar o critică la adresa şefului statului.
Fără îndoială, debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare are o particularitate în România, raportat la celelalte state din Uniunea Europeană. Din păcate însă nu vorbim despre un element pozitiv, ci despre unul profund negativ, prin aceea că Traian Băsescu este singurul preşedinte european care nu-şi înţelege şi, evident, nici nu-şi respectă prerogativele de preşedinte. Aşa se face că Traian Băsescu s-a implicat în campania pentru Parlamentul European încă din prima zi, miza fiind aceea de a aduce zestre electorală PMP-ului. Calculul este simplu – un scor electoral bun al Partidului Mişcarea Populară înseamnă un potenţial de negociere crescut în perspectiva prezidenţialelor, acolo unde Traian Băsescu va încerca să-şi impună punctul de vedere pe zona de dreapta a eşichierului politic.
Prin urmare, Traian Băsescu se află într-o campanie furibundă, atacând orice subiect despre care consideră că i-ar putea aduce profit în termeni electorali. Cum sănătatea reprezintă una dintre temele de prim-plan pe agenda priorităţilor românilor, şeful statului a abordat şi tema scăderii CAS într-o cheie electorală. "Aici vin şi compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anunţata intenţie de reducere a CAS-ului cu cinci procente. Vreau să ştiţi că nu sunt împotriva ei, împotriva acestei măsuri. În acelaşi timp, recunosc că nu sunt suficient de inteligent să înţeleg de unde se va susţine această reducere de CAS, în condiţiile în care costul reducerii cu 5% a CAS-ului înseamnă 5,5 miliarde. Deci, la cele 12,5 miliarde deficit al fondului de pensii, ar mai trebui adăugate în cazul acestei reduceri de CAS 5,5 miliarde”, a declarat Traian Băsescu.
În mod evident, discursul este unul ipocrit. Când Cabinetul Ponta susţinea cu argumente implementarea accizei pe carburanţi, Traian Băsescu se erija în apărătorul cetăţenilor. Acum, când Executivul anunţă planul scăderii CAS, acelaşi preşedinte spune că nu sunt fonduri. Dublul standard cu care operează şeful statului nici nu mai trebuie demonstrat.
Dincolo însă de încercările lui Traian Băsescu de a specula electoral această temă, dubios este că PNL, cel mai aprig susţinător al reducerii CAS, nu a schiţat nici măcar o critică la adresa şefului statului. Crin Antonescu şi purtătorii secundari de mesaj au tăcut chitic, confirmând ceea ce este deja evident de o bună vreme – între Traian Băsescu şi Crin Antonescu există o înţelegere cu iz electoral, iar liderul de la Cotroceni este cauţionat de preşedintele liberal. Ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, că liderul PNL nu dă doi bani pe vechile angajamente în care îşi asuma clar şi răspicat că Traian Băsescu îi este principalul adversar politic.
În schimb, Crin Antonescu face din plin dovada fariseismului său. Nu numai că nu ia apărarea unei măsuri pentru care s-a bătut cu pumnul în piept luni bune, dar mai şi declară că va fi la fel ca Băsescu şi chiar mai rau ca el, ameninţând fără ocolişuri foştii parteneri de guvernare din PSD. Pentru cei care nu erau convinşi încă, liderul PNL a pierdut definitiv contactul cu realitatea politică, anihilându-şi definitiv orice şansă în cursa prezidenţială din noiembrie. Fiindcă un lucru este cert – românii îşi doresc un alt preşedinte, dar cu siguranţă unul care să fie opusul lui Traian Băsescu. Viitorul preşedinte trebuie să fie un model de echilibru şi echidistanţă, nu unul care să adopte politica distructivă al lui Traian Băsescu sau chiar să o potenţeze.