PNL se autodenunță partenerilor externi
Liberalii se fac de râsul continentului anunțând că vor să reclame în Parlamentul European ordonanța pentru migrația aleșilor locali. Adică, PNL vrea să vină în fața foștilor colegi din ALDE, pe care i-au trădat fără a sta pe gânduri după alegerile europarlamentare, ca să le explice de ce traseismul este periculos și anti-democratic.
Singurul motiv pentru care este nevoie acum de o ordonanță pentru limpezirea situațiilor din primăriile și consiliile din teritoriu este trădarea liberalilor din prima jumătate a anului. După ce au părăsit proiectul USL, liberalii au ales să bată palma cu PDL, partidul împotriva căruia au luptat în alegerile din 2012.
Odată pusă în funcțiune alianța cu portocalii, aleșii locali ai PNL au primit ordin de la centru să abandoneze majoritățile pentru care primiseră votul în urmă cu doi ani și să respecte linia nouă, stabilită de partid în spatele ușilor închise de la București. Ce dacă oamenii îi votaseră ca să scape de PDL, între democrat-liberali și liberali nu mai era nicio diferență.
Citeste si: Ce a produs alianţa PNL-PDL: blocarea ţării în plan local
Parte a înțelegerii cu oamenii lui Traian Băsescu a fost afilierea la Partidul Popular European. Deși negaseră în repetate rânduri, în timpul campaniei pentru alegerile europene, că ar dori să își schimbe familia politică europeană, după anunțarea rezultatelor PNL a făcut stânga-împrejur, a scos la vânzare valorile liberale și s-a aruncat în brațele popularilor.
Gestul liberalilor a reprezentat o sfidare la cel mai înalt nivel a principiilor europene: PNL și-a păcălit cu bună știință și rea-intenție atât proprii alegători, cât și colegii din ALDE. Ceea ce a săvârșit PNL, prin trecerea la PPE și alierea cu PDL, simbolizează perfect cureaua de centură a traseismul politic la scară largă din România.
Citeste si: Unde este vina primarilor că Iohannis şi Antonescu au ales să vândă voturile primite în 2012?
Motivația lui Marius Stan, primarul Galațiului, spune totul: Stan s-a declarat trădat în ultimii ani de către propriul partid, adică de PNL. Edilul a arătat cum proiecte importante pentru municipiu sunt blocate de consiliul local și cum situația l-a determinat să se înscrie UNPR, una din formațiunile continuatoare ale sensului votului primit de USL.
La fel ca Marius Stan, mulți alți primari de comune sau de orașe mai mari sau mai mici, consilieri locali și consilieri județeni deopotrivă, au cerut să aibă ocazia să aleagă ei înșiși, fiecare pentru el, dacă doresc să trădeze votul primit împreună cu conducerea liberalilor, dacă vor să rămână în proiectul politic pentru care au fost aleși sau dacă vor urmeze o cale nouă, ca independent sau în oricare altă formațiune politică.
PNL se zbate în ridicol dacă încearcă să argumenteze că ceea îi este permis partidului ca întreg nu îi este permis și membrului simplu de partid. În loc să adreseze plângeri instituțiilor europene, liberalii mai bine le-ar trimite colegilor de la Bruxelles scrisori ca să justifice nerespectarea criteriului politic după alegeri, iar votanților din România – scrisori în care să își ceară scuze pentru batjocorirea încrederii lor și a proceselor democratice de la noi.
Citeste si: PDL s-a consolidat prin migraţie politică