Program operaţional nou: Alimente pentru săraci
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) a fost transmis zilele trecute, spre aprobare, Comisiei Europene. La suma alocată din fondurile europene se adaugă 15% cofinanțare națională, de la bugetul de stat
Prin acest program vor fi distribuite alimente şi asistenţă de bază celor mai dezavantajate persoane din România. Și tot o noutate, Ministerul Fondurilor Europene va gestiona acest program în calitate de Autoritate de Management. Cu alte cuvinte, în cadrul acestui minister se va crea un nou organism, cu angajați proprii, inclusiv personal de conducere. Astfel, operaţiunile de distribuire de alimente în teritoriu se vor baza pe emiterea unor cupoane individuale pe care le va primi, acasă, fiecare persoană care face parte din grupul ţintă. Cupoanele vor fi tipărite de Imprimeria Naţională, nu vor avea valoare financiară, dar vor avea elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea acestora. Cuponul va fi inscripţionat cu numele şi prenumele persoanei respective, CNP, componenţa coşului alimentar şi data de valabilitate.
Ministerul Fondurilor Europene va realiza licitaţia pentru alimente conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. Achiziţia alimentelor va fi împărţită în loturi pentru a evita sincopele cauzate de eventualele contestaţii. Astfel, vor fi derulate proceduri de achiziţii publice pentru asigurarea alimentelor necesare pe loturi, la nivelul a câte două - cinci judeţe, respectiv pentru Bucureşti-Ilfov.
Transportul și depozitarea se vor realiza de către furnizorii de alimente selectați, iar distribuirea pachetelor cu alimente se va face la sediul primăriilor pe baza cupoanelor individuale. În cazul persoanelor care nu sunt deplasabile pachetele cu alimente vor fi distribuite la domiciliu cu sprijinul organizaţiilor partenere.
Pachetul cu alimente de bază stabilit la nivel național va conține: ulei, făină, mălai, paste făinoase, zahăr și conserve de carne.
În anul 2014, distribuirea alimentelor se va face o singură dată, din cauza datei la care a fost aprobat Regulamentul european 223/2014, iar începând cu anul 2015 distribuirea pachetelor cu alimente se va face cel puţin de două ori pe an.
Ce spun experții
Conform regulamentului, alocarea creditelor fondului între statele membre ține cont de indicatorii evaluați pe baza datelor Eurostat privind populația dezavantajată, însă fiecărui stat îi vor reveni minimum 3,5 milioane de euro pentru a putea crea un program operațional. Banii vor proveni din alocarea națională, și nu dintr-un fond gestionat de Comisia Europeană, așa cum s-a întâmplat în exercițiul financiar anterior.
În schimb, Laurențiu Dinu, partener EU Advisors, este de altă părere: „Din experiența intervențiilor destinate acestor grupuri sociale, eficacitatea cea mai mare au avut-o acele intervenții care au vizat integrarea în societate de maniera sustenabilă, precum intervenții de genul celor care le oferă dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și șanselor de participare pe piața muncii“. De aceea, acesta consideră că tipul de intervenții finanțate din fonduri publice, inclusiv fonduri europene s-ar putea orienta către măsuri de politici economice, cum ar fi cea care vizează calitatea și evoluția forței de muncă.
Conform INS, în România, în anul 2012, ponderea persoanelor amenințate de sărăcie sau excluziune socială era de 41,7%. În ceea ce privește populația UE, din datele Eurostat, în 2011, un sfert din aceasta era amenințată de sărăcie sau de excluziune socială, în creștere față de anul anterior.