Ponta: Interceptările fără mandat pentru 48 de ore sunt normale
Interceptările telefonice fără mandat de la judecător valabile pentru 48 de ore, acordate în situaţii "cu totul şi cu totul deosebite" sunt normale, a declarat premierul Victor Ponta, la România TV.
"Deciziile trebuie luate în comisia Constituţională, nu trebuie să stau eu sau cineva de la guvern toată ziua să vadă ce se face acolo, însă, dacă vorbim de acest caz, pentru că mi-e teamă la un moment dat vom ajunge la un campionat al demagogiei şi aş vrea să avem o cosnt serioasă, este un text în Codul de Procedură Penală. Faptul că acel text, cele 48 de ore în situaţii cu totul şi cu totul deosebite, sâmbătă după-amiază se află de un caz special de terorism, nu spunem că nu-l interceptează nimeni pentru că nu găsim un judecător. Pentru maximum 48 de ore, şi cred că e foarte normal termenul de 48 de ore, procurorul se duce la judecător şi îi confirmă sau nu mandatul", a spus Victor Ponta.
Întrebat dacă există garanţii că această prevedere se va limita strict la situaţia de terorism, Ponta a răspuns că, până acum, " în loc sa prindem pasărea, tăiam copacul (...) să nu ne trezim că punem atât de multe interdicţii încât e mai uşor să fii terorist decât om cinstit în România".
Ponta a afirmat că trebuie să existe un sistem mai bun de sancţionare a celor care comit abuzuri, "dar asta nu înseamnă cu nu mai dai voie doar pentru că ne e teamă că vom vedea la un moment dat o stenogramă pe la televiziuni. Nici acum nu e legal asta cu stenograme la televiziuni, dar nu avem încă o sancţiune. Nu vom pune asta în Constituţie. Am fi ridicoli să punem în Constituţie aşa ceva. Secţiunea respectivă se referă la drepturi fundamentale şi la faptul că orice drept fundamental poate fi îngrădit doar de un judecător şi în acel caz excepţional tot de către un magistrat. Să nu ne trezim că punem atât de multe interdicţii încât e mai uşor să terorist decât om cinstit în România", a mai spus Ponta.
Pentru revizuirea Constituţiei, grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu în Constituţie mecanismul prin care este posibilă interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicaţii.
Primul amendament priveşte autorizarea de către instanţa de judecată a oricăror interceptări.
"Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, percheziţia informatică şi accesul la un suport informatic, obţinerea listei convorbirilor telefonice, reţinerea, predarea sau percheziţionarea trimiterilor poştale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicaţii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecător, în condiţiile legii", reprezintă amendamentul pe care membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei l-au adoptat.
La acest amendament Comisia a convenit şi introducerea a sintagmei privind obţinerea "datelor de localizare" sau "înregistrarea în mediul ambiental".
Un al doilea amendament al PNL preciza că "în cazul în care există urgenţă deosebită în luarea uneia din măsurile prevăzute la alin.(2), procurorul poate să dispună prin ordonanţă, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, luarea măsurii pe o perioadă de cel mult 48 de ore".
"Îndată după luarea măsurii, procurorul se adresează instanţei de judecată competente care decide asupra măsurii dispuse de procuror şi, dacă s-a cerut, asupra luării măsurii în continuare. Dacă măsura dispusă de procuror este infirmată, instanţa va dispune, când este cazul, distrugerea probelor obţinute, care se realizează de procuror pe bază de proces-verbal, ce se depune la instanţă", arăta textul susţinut de liberali.
Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a suspendat, ieri seară, lucrările, din lipsă de cvorum.