Ponta: Legea amnistiei, adoptată dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Legea amnistiei poate fi adoptată, din motive practice şi de politică penală, după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul Constituţiei şi al reglementărilor europene şi dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie.
"PSD susţine, de principiu, ideea că după discuţia cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu Înalta Curte şi după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul nu doar al Constituţiei româneşti ci şi a reglementărilor care se adoptă pe plan europen şi dacă exclude faptele de violenţă şi faptele de corupţie, din motive practice şi de politică penală, poate fi adoptată Legea amnistiei", a spus Ponta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Legea amnistiei este în dezbatere publică şi va rămâna astfel până la data de 1 februarie, pentru a se vedea că nu reprezintă "o chestie ilegală".
"Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală", a precizat Zgonea.
Pe data de 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod penal.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu crede că Legea amnistiei mai poate intra în vigoare înainte de 1 februarie 2014, data la care intră în vigoare noul Cod Penal.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea că PDL ia în calcul "mişcări de stradă serioase" în cazul în care se votează în Parlament Legea Amnistiei, pentru a informa populaţia despre efectele acesteia, adăugând: "Dacă toţi vom fi soldaţi disciplinaţi ai acestui partid, vom recâştiga poziţiile avute".
Proiectul de modificare a Codului Penal şi cel privind amnistia trebuie rediscutate şi aprobate de Parlament după ce vor fi analizate şi cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, declara liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că decizia "cu forţă imperativă" a conducerii PNL este ca parlamentarii formaţiunii să voteze împotriva modificărilor la Codul Penal, el precizând şi că liberalii nu vor vota legea privind amnistia.
Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, referitor Legea amnistierii şi graţierii, că orice lucru este perfectibil şi că Plenul Camerei ar putea să decidă, cu majoritate, o reîntoarcere a acesteia la Comisie.
Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor.