PONTA: Un miliard de euro înseamnă suficient pentru dezvoltarea Deltei Dunării
Suma alocată prin instrumentul financiar european Investiţii Teritorial Integrate (ITI), respectiv un miliard de euro, este suficientă pentru ca Delta Dunării să se schimbe în mod pozitiv, a declarat vineri, la Tulcea, premierul Victor Ponta, transmite Agerpres.
"Cel mai important lucru este faptul că un miliard de euro doar pentru Delta Dunării înseamnă suficient pentru ca această zonă să se schimbe pozitiv. M-am bucurat că am mai rezolvat câteva din problemele judeţului Tulcea", a afirmat Ponta.
Întrebat despre proiectul privind podul peste Dunăre, şeful Executivului a menţionat că principala problemă în punerea în practică a proiectului o constituie achiziţiile publice. "Avem bani europeni, dar acum tragedia României, licitaţiile care ţin, ţin şi se contestă. Poate pe noua lege a achiziţiilor publice reuşim să facem mult mai repede, dar important este că pentru pod există finanţare, este în Master Planul aprobat de Comisia Europeană şi că s-a dat drumul la proceduri", a spus premierul.
El a adăugat că nu va preciza când se vor încheia toate procedurile, în condiţiile în care acestea "nu depind de noi". "Am spus că pentru toamnă legea achiziţiilor publice este un proiect esenţial, pentru că avem bani de investiţii şi nu reuşim să-i cheltuim din cauza procedurilor pentru achiziţii publice. Din acest motiv, suntem pe excedent bugetar, 1% din PIB. În mod normal, ar trebui să mă bucur, dar nu mă bucur deloc, pentru că ar trebui să cheltuim aceşti bani şi nu reuşim să ţinem pasul aşa cum trebuie, din cauza procedurilor", a mai spus premierul.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, a declarat că în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii Guvernului s-a găsit soluţia pentru una din problemele cu care se confruntau comunităţile din zona de terasă a judeţului, ce nu fac parte din teritoriul ITI. "A apărut o problemă la un moment dat, din cauză că nu aveam acces pe fondurile POR. Vom fi eligibili pe infrastructura judeţeană pe POR şi pe partea non-ITI", a precizat preşedintele CJ.
Printre problemele abordate de conducerea instituţiei judeţene cu reprezentanţii ministerelor care au participat vineri la o şedinţă informală s-au aflat investiţiile necesare în domeniul sanitar, în învăţământ şi în infrastructura de transport.
"Ministrul Fondurilor Europene a semnat azi (vineri - n.r.) contractul de finanţare pentru lucrările de modernizare a aeroportului Delta Dunării, iar un lucru de asemenea foarte important este faptul că vom primi 45 de milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală", a mai spus Teodorescu.
ITI, singurul instrument financiar prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în august 2014 de Guvernul României cu CE, are un buget de circa un miliard de euro, suma constituită atât din fonduri europene, cât şi din fonduri alocate de Guvern fiind destinată localităţilor din judeţele Tulcea şi Constanţa aflate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.