Popularii europeni, împotriva României, de dragul lui Băsescu
Declaraţiile făcute de liderul PPE nu sunt desigur întâmplătoare, foarte probabil ele reprezentând o modalitate de a-l sprijini pe Traian Băsescu în contextul în care preşedintele are probleme cu justificarea achiziţionării terenurilor agricole din comuna Nana.
Marţi, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a declarat că a avut o discuţie cu comisarul pentru Justiţie, Viviane Reading, care i-a transmis că rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor continua. Liderul popularilor europeni a precizat că mai sunt "încă multe de făcut" în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi statul de drept în România, Bulgaria şi Slovenia. "Am discutat în această dimineaţă cu doamna Reding despre acest subiect (rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare - n.r.). Mi-a spus că CE va continua verificările (în cadrul MCV - n.r.). Să sperăm va fi suficient (...) Când mă duc în Kosovo, când sunt la Sarajevo, constat că avem nevoie de un stat de drept, altfel noi, cetăţenii, nu am putea trăi aşa cum trăim. Trebuie să fim exemplari în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei europene. Şi putem să o facem mai bine. De aceea avem nevoie de un Six-Pack în materie de justiţie", a declarat Joseph Daul.
Declaraţiile făcute de liderul PPE nu sunt desigur întâmplătoare, foarte probabil ele reprezentând o modalitate de a-l sprijini pe Traian Băsescu în contextul în care preşedintele are probleme cu justificarea achiziţionării terenurilor agricole din comuna Nana. De altminteri, nu e pentru prima dată când Traian Băsescu încearcă să exporte conflictele interne în care este implicat la Bruxelles, acolo unde popularii europeni s-au dovedit a fi mereu gata să îl sprijine, denigrând România. Să ne aducem în acest sens aminte de episodul din vara lui 2012, când PPE s-a grăbit să preia și să suțină teza loviturii de stat, sprijinindu-l pe Traian Băsescu chiar și împotriva voinței propriului popor. La acest episod a făcut referire şi Joseph Daul când a fost rugat de jurnaliştii cotidianul Gândul să ofere informaţii suplimentare cu privire la problemele privind justiţia din România.
De la acel moment însă, rapoartele MCV ale Comisiei Europene au constatat că România este o democraţie consolidată în care instituţiile statului de drept funcţionează. În acest context, prelungirea monitorizării asupra justiției pe termen nedefinit este o decizie profund nedreaptă şi discriminatorie. Mai mult, menţinerea MCV ar putea fi chiar considerată ca o formă de supramonitorizare, în contextul în care Parlamentul European a votat recent o hotărâre prin care urmăreşte să instaleze un mecanism de supraveghere asupra tuturor statelor europene inclusiv în ceea ce privește statul de drept.
Așadar există motive serioase pentru ca România să solicite încetarea MCV, iar un președinte care își iubește cu adevărat țara ar trebui să se afle în fruntea acțiunilor de lobby desfășurate în acest sens. În schimb, în loc să intervină în favoarea ţării noastre pe lângă factorii de decizie europeni, Traian Băsescu încearcă să îi mobilizeze pe popularii europeni pentru a solicita menținerea monitorizării pe justiție.
Președintele se comportă astfel din nou ca un dușman al României, aducându-le aminte românilor pentru ce l-au dorit plecat de la Palatul Cotroceni. Cât despre solicitudinea cu care popularii europeni îl servesc și de această dată pe Traian Băsescu, aceasta va cântări cu siguranță greu în rezultatul alegerilor europarlamentare de pe 25 mai.
Ştirile orei
Excelenta.
Ce nu pricep eu este urmatorul aspect:
pana acum sustineati ca popularii il ignora pe Basescu..
ca si-au luat mana de pe el..
ca nu mai reprezinta politic nimic pentru ei..
ca-l sustin pe Blaga
pai,hotarati-va odata..
e lae sau balaie..
cred ca e ca si cu plagiatul
specialistii zic ca a fost,pupincuristii habarnisti zic ca nu..