Posibil scenariu privind conflictul constituțional la care s-a referit Ponta
Pe zi ce trece, ne apropiem din ce în ce mai mult de data de 21 decembrie, moment în care Traian Băsescu va fi obligat să părăsească palatul Cotroceni, după zece ani în care a ocupat funcția de președinte al României.
De asemenea, la acea dată românii vor cunoaște deja de mai bine de o lună cine este liderul care va depune jurământul prevăzut de Constituție, luând astfel în primire funcția supremă în stat.
Tocmai la această perioadă de timp cuprinsă între alegerea noului președinte și începutul exercitării mandatului s-a referit și premierul Victor Ponta, el declarând joi seară că "o să avem o perioadă, începând cu 16, turul II, probabil 18-19 noiembrie, când, practic, vom şti cine este noul preşedinte al României. Băsescu evident că nu va dori să plece de la Cotroceni până pe 21 decembrie, când expiră cei cinci ani din al doilea mandat. În acea perioadă s-ar putea să avem nişte conflicte constituţionale. Nu vreau să anticipez mai mult decât atât, dar ne pregătim pentru aşa ceva".
Dincolo de interpretările deja făcute sau care se vor face pe marginea acestei declarații, premierul Victor Ponta s-a referit cel mai probabil la situația în care domnia sa ar câștiga alegerile prezidențiale. În acest caz, președintele Băsescu ar fi tentat să îi ceară premierului mandatul, având pretenția să nominalizeze un nou șef al executivului în ultimile săptămâni de exercitare a mandatului.
Din anumite puncte de vedere, o astfel de tactică obstructivă ar reprezenta pentru Traian Băsescu încununarea a zece ani de crize politice provocate de la Cotroceni, șeful statului interpretând din nou prevederile constituționale așa cum dorește.
Dacă șeful statului va recurge la acest tertip ieftin, inițiativa actualului președinte va suferi din start de o lipsă totală de legitimitate. În fond, votul în favoarea lui Victor Ponta va reprezenta voința direct exprimată a românilor în raport cu un președinte în exercițiu care va mai rămâne la putere timp de câteva săptămâni doar grație procesului tehnic de instalare a noului șef de stat.
De asemenea, actualul premier va continua să se bucure de sprijinul unei majorități stabile, care va fi întărită din punct de vedere al legitimității de victoria sa în alegerile prezidențiale. În acest caz este greu de crezut că Traian Băsescu va mai putea construi o nouă majoritate pe modelul a ce s-a întâmplat după alegerile din 2009. Astfel, actualul lider de la Cotroceni ar schimba un premier din rândul majortății cu un alt premier din rândul aceleiași majorități, gest ilegitim din partea unui președinte care a făcut atât de mult rău României.
După 16 noiembrie singurul motiv pentru care Traian Băsescu va mai rămâne la Cotroceni este acela că, în Constituție, se stipulează că madatul prezidențial se exercită timp de cinci ani de la data depunerii jurământului. În schimb, legitimitatea reală îi va aparține președintelui ales, care va avea în spate milioanele de voturi necesare câștigării cursei pentru funcția supremă în stat.
Din acest punct de vedere, singurul gest responabil din partea lui Traian Băsescu ar fi acela de a permite o tranziție liniștită între regimul său și cel al noului președinte. Însă, este greu de crezut că după zece ani de instabilitate provocată de la Cotroceni, Traian Băsescu va rata ocazia de a pune pe final de mandat bețe în roate noii puteri, indiferet de sprijinul popular de care aceasta se va bucura.