PNL are de ales între funcțiile de președinte sau premier și moartea în brațele lui Băsescu
Decizia liberalilor de a părăsi USL a marcat începutul unui declin greu de oprit, PNL-ul și lui Crin Antonescu fiind priviți ca principalii vinovați pentru ruperea USL, în ciuda strategiei de comunicare a partidului.
Forțarea disoluției Uniunii s-a dovedit astfel cea mai mare greșeală din cariera sa politică a lui Crin Antonescu și începutul sfârșitului pentru pretențiile sale prezidențiale. Într-o încercare disperată de compensare, liderul liberal a început o campanie împotriva foștilor parteneri de guvernare, dar și o apropiere de Traian Băsescu, ce devine din ce în ce mai evidentă.
În schimb, de la ruperea Uniunii, mesajele transmise de PSD și de Victor Ponta au insistat pe ideea că proiectul USL reprezintă mai mult decât o simplă alianță politică, fiind în realitate o promisiune făcută românilor că țara poate fi condusă altfel decât a făcut-o Traian Băsescu. Astfel, primul-ministru a afirmat în repetate rânduri că dorește refacerea USL alături de liberali cu respectarea tuturor prevederilor existente în protocolul Uniunii, inclusiv în ceea ce privește posturile de premier și președinte. În acestă linie se încadrează și o declarație a șefului executivului de joi seară, Victor Ponta spunând că "dacă se reface USL, una din funcţii, preşedinte sau prim-ministru, va fi a PSD, una va fi a PNL. Depinde de ce vor decide colegii liberali după 25 mai, prima mea opţiune este să refacem USL. Dacă nu, evident că vom avea un candidat".
În esență, declarația Victor Ponta este adresată atât liberalilor cât și tuturor acelora care încearcă să îl convingă să își anunțe cadidatura la prezidențiale. Înainte de europarlamentare, un astfel de gest ar putea bloca șansele ca USL-ul să se refacă, din moment ce le-ar transmite celor de la PNL că nu mai este nevoie de ei și, pe cale de consecință, ar întâri poziția lui Crin Antonescu din interiorul partidului.
În schimb, după europarlamentare ne putem aștepta la reconfigurări ale vieții politice românești, deși, cel mai probabil, actuala majoritate va continua să rămână stabilă. Astfel, am putea asista la o reconfigurare a relațiilor de putere din interiorul PNL și, inclusiv, la debarcarea lui Crin Antonescu din fruntea partidului. Această situație va deschide drumul reconstrucției USL-ului și formării unui tandem președinte-premier care va fi negociat tocmai pornind de la protocolul Uniunii.
Astfel, în următoarele luni, liberalii vor fi nevoiți să aleagă între interesele liderului lor și promisiunile făcute românilor. Practicând un joc politic ieftin, Crin Antonescu a ales să nesocotească madatul primit în decembrie 2012, plătind din punct de vedere electoral această decizie. Pe de altă parte, disponibilitatea lui Victor Ponta de a reface USL-ul reprezintă un gest de responsabilitate rar în politica dâmbovițeană, lucru care ar trebui să dea de gândit liderilor PNL. În fond, ei trebuie să decidă între varianta responsabilă de a reveni la putere și de a respecta angajamentele luate față de alegători sau de a continua pe drumul trasat de Crin Antonescu, caz în care s-ar putea ca PNL-ul să devină un partid de mâna a doua, incapabil să mai intre chiar și în Parlament.