Povestea necunoscută a celei mai puternice femei din lume

| 05 feb, 2014

Spre deosebire de alti politicieni din epoca moderna, Angela Merkel nu vorbeste despre viata personala. Ce se stie despre ea este ca ii place sa faca prajituri cu prune, isi face singura cumparaturile, ii place Wagner si uneori pleaca in drumetie cu cel de-al doilea sot, scrie Daily Mail, intr-un portret pe care il face cancelarului german.

Determinarea care a caracterizat-o pe parcursul intregii cariere politice a facut-o pe Angela Merkel sa se desprinda din dictatura comunista si sa devina o figura marcanta a Europei si, poate, cea mai puternica femeie din lume la ora actuala.

In putinele interviuri pe care le acorda povesteste o intamplare de la inceputul carierei sale. In urma cu 21 de ani a concurat pentru un post la biroul de presa al guvernului, dar a fost respinsa pentru ca, in urma examenului medical, s-a dovedit ca avea probleme cu tensiunea.

In locul jobului de ofiter de presa l-a ales pe cel de politician si, un an mai tarziu, a fost aleasa parlamentar. De atunci a urcat in ierarhia politica pana la functia de sef al guvernului. “Trebuie sa-mi verific tensiunea din cand in cand, dar de cand sunt politician am parte de un tratament medical foarte bun”, a povestit Merkel la o televiziune.

Ceea ce este bine, avand in vedere stresul prin care trece Angela Merkel in ultima perioada. Crescuta in Germania comunista, cancelarul german se gaseste acum in fata celei mai negre crize economice a lumii, care va schimba radical capitalismul.

Germanii nu o iubesc, dar o respecta

Biograful sau, profesorul universitar Wolfgang Stock spune: “Nimeni nu o iubeste, nimeni nu o adora, dar toata lumea o respecta.”

Altii sunt mai sceptici in ceea ce priveste goana ei dupa putere. “Este un Tony Blair, dar fara principii”, remarca cu ironie un opozant politic.

Dar pentru a o intelege pe “Iron Frau”, trebuie sa ne intoarcem intr-un mic orasel cu 13.000 de locuitori din Germania de Est, numit Templin. Acesta este locul in care pastorul protestant Horst Kasner s-a mutat in 1957, impreuna cu fiica sa Angela, de numai 3 ani. Este locul pe care inca il mai considera “acasa”, chiar si acum cand conduce o natiune, in care se retrage din cand in cand in weekend si in care s-a intors in urma cu cateva saptamani sa-si ingroape tatal.

Cancelarul german, care a avut un trecut dificil intr-o tara care impunea restrictii de toate felurile, a devenit astazi una dintre cele mai puternice femei din lumea politicii. Claudia Crawford, o fosta colega de cabinet, care a crescut, de asemenea, in Germania de Est, spune: “Stiu cum este sa cresti intr-un sistem nedemocratic, in care nu poti sa citesti cartile pe care le vrei sau sa asculti muzica ce-ti place. De aceea am intrat in politica. Si acelasi lucru s-a intamplat si cu Angela.”

Kasner, un tata rece si distant cu toti cei trei copii ai sai, si-a crescut fiica intr-un mod conservator, spunandu-i in permanenta ca trebuie sa fie cea mai buna la scoala. Ca urmare, Merkel a fost intotdeauna prima din clasa. A invatat limba rusa – limba asupritorilor, si a fost atat de buna incat a castigat un premiu si o excursie la Moscova.

Si-a intalnit dragostea abia la al doilea sot

“Orice ar face, vrea sa fie numarul 1. Este intotdeauna mai bine informata decat ceilalti, iar acum, evident, este numarul 1 in Europa”, spune Gerd Langguth, profesor de stiinte politice.

Fiind crescuta intr-o tara in care toata lumea se ferea de toata lumea, nestiind care sunt informatori si care nu, Merkel a invatat sa ascunda ceea ce gandeste. La un moment dat a vorbit despre un fel de existenta dubla in tinerete, exprimandu-se liber doar in sanul familiei.

Aceasta fire retrasa si gandirea analitica au ajutat-o in cariera pe care si-a ales-o, aceea de fizician. In timpul studiilor universitare de la Leipzig a lucrat ca si chelnerita intr-o discoteca, acolo unde l-a cunoscut si pe primul ei sot. La 23 de ani se casatorea, dar patru ani mai tarziu divorta si il intalnise deja pe Joachim Sauer, chimistul cu care este casatorita si in prezent.

Helmut Kohl ii spunea “Copila mea”, iar ea l-a distrus

Merkel si-a intalnit pentru prima data mentorul politic, pe Helmut Kohl, parintele grobian al unificarii celor doua Germanii, la o petrecere a partidului, la un an dupa caderea Zidului Berlinului.

Fostul cancelar i-a observant imediat potentialul de femeie tanara din Est, neintinata de comunism, care ar fi putut sa-l faca sa castige electorat din fosta Germanie de Est. I-a devenit mentor, iar in anii care au urmat au dezvoltat o relatie de pe urma careia au avut amandoi de castigat.

Dar ca multi dintre baronii puternici din politica germana, Kohl a considerat-o inca o tanara discipola care mai are de invatat, adresandu-i-se chiar cu parintescul “Das Madchen” (“Copila mea”). Acesta a fost momentul in care Merkel si-a arata impertinenta si brutalitatea.

In timpul unui scandal in care a fost implicat Helmut Kohl, legat de niste bani stransi in scopuri politice, si incoltit de rivalii politici, protejata sa Angela Merkel a scris un editorial pe prima pagina a principalului ziar conservator in care ii cerea demisia.

A fost o lovitura care a marcat iesirea Angelei Merkel din invelisul de persoana amabila, sub protectia caruia se aflase in anii anteriori.

“Ceea ce nu poate nimeni sa-mi reproseze este faptul ca nu m-am subestimat niciodata. Nu este nimic in neregula cu dorinta de a fi ambitios”, spunea dupa aceea intr-un interviu, cu zambetul pe care acum i-l stim cu totii.

Si desi nu este foarte buna la discursuri publice, s-a dovedit a fi un politician cu intuitie. Din 2005, de cand a devenit cancelarul Germaniei, Merkel si-a consolidat atat pozitia in partid, cat si partidul pe scena politica de la Berlin, si-a neutralizat rivalii si si-a schimbat pozitia de fiecare data cand a fost necesar pentru a-si pastra popularitatea.

Daca sunt probleme, ea le rezolva cu siguranta

Aparatorii ei – in special femeile, o caracterizeaza ca pe o peroana pragmatica, dar rabdatoare, care nu are incredere in ideologii, fiind inca marcata de raul pe care l-a produs comunismul. Merkel imbina politica cu stiinta, iar dificultatile le trece intotdeauna prin filtrul logicii.

Cei care o critica, in schimb, spun ca nu ia decizii suficient de repede. “Isi schimba parerile de mai multe ori pe zi, nu poti avea incredere in ea”, spune un marcant lider al Uniunii Crestin-Democrate. “Nu stii niciodata ce gandeste, nu vrea decat sa fie la putere. Traim insa intr-o lume in schimbare si avem nevoie de figuri vizionare care sa ne scoata din criza."

In ultima perioada, a afisat o putere de convingere nemaiintalnita, fortandu-i pe bancherii europeni sa accepte pierderi uriase pe datoria Greciei. In acelasi timp, lupta pentru o Uniune Europeana mai stransa, in ciuda criticilor premierului Marii Britanii, David Cameron, cu care, de altfel, s-a inteles foarte bine in cadrul vizitei de saptamana trecuta de la Londra.

In conditiile in care viitorul UE este incert, cu nori negri care acopera cerul continetului, nu ne ramane decat sa speram ca cel mai important politician al Europei se va dovedi a fi un profet. In caz contrar, daca ramane doar un politician pragmatic, obsedat doar de sondaje si de parerea publicului, asa cum spun criticii ei ca este, s-ar putea sa fim cu totii in pericol, mai comenteaza Daily Mail, potrivit incont.ro.

Tag-uri: Angela Merkel
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ