Președintele Iohannis a promulgat legea privind votul prin corespondență
Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind votul prin corespondență. După adoptarea legii în parlament, preşedintele a trebuit să aştepte şi decizia de constituţionaliotatea a Curţii Constituţionale, deoarece actul normativ a fost atacat de grupul ALDE.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat şi pe Facebook promulgarea legii votului prin corespondenţă.
"Încă de la începutul mandatului meu, am spus foarte clar că este inadmisibil ca românilor, oriunde s-ar afla ei, să le fie îngrădit dreptul la vot. Legea privind votul prin corespondență, pe care am promulgat-o în această după-amiază, a fost aşteptată de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", a scris Iohannis păe Facebook.
Citeşte şi: CCR: Votul prin corespondenţă, echilibru între universalitatea votului şi caracterul corect al alegerilor
Şeful statului a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
"Legea votului prin corespondență a fost un obiectiv pe care președintele Klaus Iohannis și l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii, oriunde s-ar afla ei în lume", menționează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
Șeful statului spunea miercuri că legea privind votul prin corespondență este promulgabilă și că după ce se va întoarce de la Bratislava o va promulga dacă se îndeplinesc procedurile.
Curtea Constituțională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituțională legea privind votul prin corespondență.
În 3 noiembrie, ALDE a anunțat că grupul parlamentar al formațiunii de la Senat, alături de cel al UDMR, senatori de la UNPR și PSD, precum și un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestație la legea privind adoptarea votului prin corespondență de către Parlament.
Proiectul votului prin corespondență a fost adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare.