PREMIERUL SPANIEI, direcţie nouă pentru UE în privinţa politicii cu Rusia
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat luni că Uniunea Europeană trebuie să întărească dialogul cu Rusia, punctând că această ţară este "vecinul cel mai extins şi un jucător fundamental pe scena internaţională", transmite Agerpres.
El a precizat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Spania, despre situaţia din Ucraina, dat fiind faptul că este la graniţa Uniunii Europene.
"Facem un apel la toate părţile pentru a respecta încetarea focului şi pentru a îndeplini acele acorduri, acele angajamente politice. În acelaşi timp, trebuie să întărim dialogul cu Rusia, care este vecinul nostru cel mai extins şi un jucător fundamental pe scena internaţională", a spus Rajoy, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Iohannis.
Potrivit lui Rajoy, comunitatea de români este deplin integrată în Spania, aceasta contribuind la dezvoltarea ţării sale.
"Este vorba despre un exemplu cât se poate de clar şi de succes de integrare în Europa, care arată diversitatea, toleranţa şi deschiderea în viziune pe care o are societatea spaniolă", a subliniat premierul spaniol.
El a vorbit de bunele relaţii economice şi culturale dintre Spania şi România, dar şi despre cooperarea în UE.
"Astăzi am subliniat necesitatea de a continua să lucrăm împreună pentru acele obiective principale politice care ne ghidează în guvernarea noastră: asigurarea angajabilităţii, prosperitatea societăţilor, creşterea şi competitivitatea economiilor noastre. (...) Am obţinut, aşa cum s-a văzut prin cifrele macroeconomice, unele rezultate, însă este absolut important să continuăm fără oprire pentru a menţine aceste succese obţinute de noi toţi. Altfel, am fi supuşi risipei şi altor greşeli din trecut", a afirmat Rajoy.
Premierul Spaniei a arătat că discuţiile au vizat şi lupta împotriva terorismului jihadist, situaţia din Libia şi din Ucraina.
"Terorismul jihadist, după cum ştiţi, este ameninţarea cea mai gravă împotriva valorilor noastre şi pentru cetăţenii noştri, de aceea ne-am reafirmat angajamentul pentru eradicarea acestei plăgi. Este nevoie de determinare, de efort unit şi de a avea o abordare integrală care să includă faţete, precum dialogul intercultural, controlarea frontierelor, lupta împotriva finanţării reţelelor teroriste, precum şi împotriva formării de tineri. Este foarte important fenomenul numit 'foreign fighters', de aceea Spania organizează la sfârşitul lunii o reuniune ministerială a Comitetului Împotriva Terorismului al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care va fi dedicat acestui fenomen", a adăugat el.