Preşedintele Băsescu anunţă adoptarea unei declaraţii de către SEECP
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri adoptarea unei declaraţii la Summitul şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), arătând că acest lucru revitalizează organizaţia.
"Summitul de astăzi a fost în sfârşit unul de succes. Am reuşit să adoptăm o declaraţie, ceea ce nu s-a întâmplat la ultimele două summituri, cel care ar fi trebuit să se desfăşoare anul trecut la Ohrid şi a fost anulat în ultima clipă şi cel de la Belgrad de acum doi ani. Faptul că s-a reuşit adoptarea unei declaraţii revitalizează organizaţia şi face din ea din nou un partener credibil al UE", a spus şeful statului, la finalul Summitului şefilor de stat şi de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).
El a subliniat că SEECP are capacitatea de a susţine procesul de aderare a membrilor săi la UE şi NATO.
Şeful statului a arătat că în 2005, când a mai deţinut preşedinţia SEECP, exista o singură ţară membră a UE în această organizaţie, iar în prezent sunt cinci membre ale Uniunii Europene şi celelalte sunt în diverse stadii de apropiere
"Practic, organizaţia este o platformă de consolidare şi lansare către îndeplinirea aspiraţiei de a deveni membru al UE, dar şi a NATO, pentru că organizaţia are capacitatea de a susţine membrii în aceste procese", a arătat şeful statului.
Preşedintele Băsescu a indicat că România are satisfacţia privind relansarea SEECP şi că regiunea este din nou reprezentată convingător ca urmare a adoptării declaraţiei.
"V-aş spune că SEECP este o organizaţie dificilă, este dificilă pentru că dincolo de subiectele regionale ea abordează în interiorul ei şi problematica bilaterală, ca de exemplu Belgrad-Pristina, Skopje-Atena şi multe ale dificultăţi atunci când se pune problema găsirii unui consens, acesta a fost şi motivul pentru care abia acum, al treilea summit reuşeşte să aibă o declaraţie comună extrem de importantă", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a precizat că la summitul SEECP statele membre ale organizaţiei au acceptat participarea Kosovo cu statut de invitat, ceea ce a permis redactarea unor paragrafe care "avansează în procesul de găsire a unor soluţii comune între Pristina şi Belgrad".
El a mai arătat că în discuţia summitului s-au adus elemente care consolidează, dar şi precizează modul în care se poate avansa către calitatea de membru al UE al unui stat.
În acest sens, preşedintele Băsescu a precizat că avantajele pe care cetăţenii le simt în primă instanţă în ceea ce priveşte aderarea la UE sunt libera mişcare şi utilizarea fondurilor europene, indicând că acestea nu pot fi valorificate consistent dacă nu este vorba de un stat de drept, o economie concurenţională şi un sistem de achiziţii eficient, chestiuni care au fost cuprinse în declaraţia SEECP.
Şeful statului a arătat că declaraţia face referire şi la Albania, precizând că România susţine această ţară pentru începerea negocierilor de aderare la UE, indicând că vineri, la Bruxelles, în ziua a doua a Consiliului European, acesta va fi unul din subiecte.
"Una din vedetele summitului a fost Republica Moldova care şi-a obţinut dreptul de liberă circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul UE şi care vineri va semna acordul de asociere şi liber schimb la UE", a adăugat Băsescu.