Preşedintele Băsescu sfidează inteligenţa românilor, luând în serios rolul de Don Quijote al Justiţiei
Din punct de vedere politic Traian Băsescu îşi joacă ultima carte în 2014. Strategia nu este una spectaculoasă, cum mulţi dintre noi ne-am fi aşteptat măcar în al 12-lea ceas.
Traian Băsescu mizează pe aceeaşi cacialma numită bombastic independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie. Preşedintele navighează după zicala nu-i prost cine cere, ci cel care dă, sfidând inteligenţa românilor, umblând cu cioara vopsită şi cerșindu-le voturile.
Refuzând o retragere onorabilă din scenă, şeful statului s-a refugiat pe insula artificială (pozând în Don Don Quijote al Justiţiei), pe care şi-a construit-o timp de nouă ani de mandat. Dincolo de fiasco-ul economico-social păstorit, Băsescu a încercat şi va încerca până la plecarea de la Cotroceni să-şi consolideze relaţiile şi să-şi asigure o oarecare protecţie din partea instituţiilor din zona justiţiei. Scheletele sale din dulap sunt celebre - Flota, casa din Mihăileanu, afacerea Omar Hayssam. Românii le cunosc că pe Tatăl Nostru, însă preşedintele jucător este perseverent şi vrea să dea lovitura cu o quinta spartă. O primă reacţie a recepţionat-o în plin luni, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, când a fost fluierat şi apostrofat de mai mulţi protestatari care au afişat mesajul: “Băsescu şi CSM, aceeaşi mizerie.”
Planul politic al lui Băsescu este dublat şi de jocul divide et impera, ce a funcţionat perfect în ceea ce priveşte dreapta - care înoată imperturbabilă în anonimat din cauza preşedintelui, dar şi a propriei neputinţe. Băsescu i-a dojenit la foc automat pe toţi liderii, de la Cătălin Predoiu la Mihai Răzvan Ungureanu, trecând pe la Monica Macovei, fiecare în parte potenţial rival la şefia opoziţiei. De altfel, este evident că întrebările legate de posibilul său succesor îi provoacă vizibile dificultăţi. La interviurile Evenimentul Zilei preşedintele a evitat un răspuns ferm, precizând totuşi că se va pronunţa după alegerile europarlamentare. Eschiva, ne dezvăluie şi următorul aspect - Traian Băsescu este dispus la negocieri şi vrea să obţină maximul posibil; ţinta Crin Antonescu. Mingea este în terenul liberalului, rămâne să vedem dacă şeful PNL va alege potecă măturată de preşedinte.
Discursul justiţiar al şefului statului s-a făcut auzit încă din primele ore ale anului. Băsescu a declarat marţi seară că îşi doreşte ca Justiţia să învingă în bătălia cu politicul. La câteva zile distanţă a marşat pe aceeaşi idee, într-o acţiune concertată începută dimineața, în presa obedientă, şi continuată cu participarea la şedinţa CSM. Preşedintele politizează retorica referitoare la justiţie convins că poate dizloca electoratul de dreapta, dezamăgit de actualii lideri, o parte din nehotărâţi şi de ce nu marea masă a votanţilor PPDD și PRM, influenţabili la acest gen de abordare.
Din păcate, târârea justiţiei în lupta politică este specialitatea casei la Cotroceni. Ultima “ispravă” luni, la ieşirea de la CSM, unde a spus nonşalant că va folosi pe mai departe firul scurt spre procurorul general, precum şi spre noul şef al Consiliului, Adrian Bordea. Dacă Traian Băsescu ar fi văzut mai departe de beneficiile electorale atunci ar fi lăsat instituţiile din sistem să acţioneze precum un anticorp, semnalele din ultimul an sunt fără echivoc. Potrivit mai multor instituţii de sondare a opiniei publice, încrederea în justiţie se plasează pe un trend crescător. Concluzia generală este că sistemul cunoaşte o recuperare lentă a încrederii, din zona lipsei de popularitate (25%), spre normalitate (40%), având un câştig 10-15 puncte procentuale.