Băsescu se teme să îşi dezvăluie „favoritul”
Refuzul lui Traian Băsescu de a dezvălui un preferat din zona dreptei pentru funcţia prezidenţială este simplu de justificat, prin aceea că nu există niciun potenţial candidat care să spere nu la victorie, ci măcar la un scor decent.
Prezent în cadrul unei emisiuni la postul B1 TV, preşedintele Traian Băsescu nu a ratat prilejul de a ataca o serie de teme politice importante la început de an. Printre acestea s-a numărat şi tema succesiunii la Cotroceni, şeful statului reiterând ideea că ar prefera să predea mandatul de preşedinte unui politician de dreapta. “Daca voi nominaliza pe cineva, o voi face după europarlamentare. Sigur că aş vrea pe cineva din zona de dreapta. Am mai multe nume, dar nu voi spune acum. O majoritate în jurul PSD se va forma oricum şi va dura pâna în 2014. Imaginaţi-vă un preşedinte dominat de acest partid”, a răspuns Traian Băsescu unei întrebări ce viza această temă.
Din poziţionarea preşedintelui se pot trage două concluzii. Prima ar fi aceea că şeful statului se teme să nominalizeze un favorit pentru cursa prezidenţială şi că amână momentul în speranţa unui context mai favorabil. A doua concluzie ar fi aceea că preşedintele Băsescu identifică în PSD cel mai redutabil adversar de pe scena politică.
Refuzul de a dezvălui un preferat din zona dreptei pentru funcţia prezidenţială este simplu de justificat, prin aceea că nu există niciun potenţial candidat care să spere nu la victorie, ci măcar la un scor decent. Astfel, Elena Udrea, preferata şefului statului, pare a fi renunţat la ambiţiile de a candida pentru fotoliul de la Cotroceni, mai ales că Partidul Mişcarea Populară este departe de a-i oferi suportul politic, organizaţional şi logistic de care ar avea nevoie. Mai nou, fosta consilieră a preşedintelui Băsescu pare a se fi reorientat către o candidatură la europarlamentare, în condiţiile în care nici planul unificării partidelor de dreapta nu a avut succes.
Un alt politician care speră la un mandat de preşedinte şi ar putea intra în calculele lui Traian Băsescu este liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Fostul premier are însă handicapul unei guvernări pe cat de scurte pe atât de dezastruoase, iar toate eforturile de a coagula o masă critică de susţinere nu au avut rezultatele scontate. Nu în ultimul rând, Cătălin Predoiu, candidatul pregătit de PDL, nu se află în graţiile lui Traian Băsescu şi este foarte puţin probabil că şeful statului să îşi reconsidere poziţia în ceea ce-l priveşte, mai ales că în cadrul emisiunii şeful statului nu a ratat ocazia în a-l ataca din nou pe fostul ministru al Justiţiei din perioada guvernărilor PDL.
Sau poate că favoritul lui Traian Băsescu este tocmai Crin Antonescu, în condiţiile în care semnalele de la finalul anului trecut au acreditat o asemenea varianta de lucru. Doar că, într-o asemenea situaţie, Crin Antonescu nu numai că nu va capitaliza voturile unui electorat favorabil lui Traian Băsescu (electorat care de altfel este foarte subţire), dar va genera şi un puternic sentiment de respingere în zona electoratului USL, adică un bazin de votanţi care sunt în mod tradiţional adversari ai lui Traian Băsescu.
Până la cristalizarea unei opţiuni certe a preşedintelui Băsescu, se prelungeşte starea de expectativă. Însă vorbim despre o aşteptare generată nu ca urmare a suspansului sau a elementului-surpriză pregătit de Traian Băsescu, ci de criza evidentă de soluţii în care se află de o bună perioada Traian Băsescu, intrat în ultimul său an de mandat ca preşedinte.