Preşedintele CJ Vaslui: Este în interesul nostru o investiţie Chevron
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că explorarea gazelor de şist poate reprezenta o şansă ca zona să se dezvolte, argumentând cu locurile de muncă deja create .
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, joi, că explorarea gazelor de şist poate reprezenta o şansă ca zona să se dezvolte.
El a afirmat că este în beneficiul oamenilor ca o asemenea activitate să se deruleze în Vaslui, un judeţ care are puţine resurse în ceea ce priveşte industriile de vârf, generatoare de venituri importante.
'Unul dintre reproşurile protestatarilor a fost legat de numărul locurilor de muncă ce vor fi create. Iată, la instalaţia de la Pungeşti, lucrează, în afară de specialiştii în domeniu, 56 de oameni din zonă. Nu e puţin ca o singură exploataţie să creeze 56 de locuri de muncă. Pe lângă asta, sunt o serie de activităţi economice care sunt stimulate. (...)Am avea un noroc extraordinar în judeţul Vaslui să se dovedească faptul că există resurse. Să lucreze nu la 2.800 ci la 100 de sonde câte 50 de oameni sau la 200 de sonde câte 50 de vasluieni şi tot ar fi ceva. Suntem judeţul cu cel mai mic număr de salariaţi. Avem o povară uriaşă în ceea ce priveşte asistenţa socială. Le-am explicat oamenilor şi am avut satisfacţia să văd că m-au înţeles, chiar şi o mare parte dintre cei din Pungeşti, că nu putem trăi mereu noi, cei din Vaslui, pe spinarea celorlalte judeţe. (...)A auzit cineva că acolo unde sunt resurse petroliere sau gaze să fie sărăcie?', a declarat Dumitru Buzatu.
Preşedintele CJ Vaslui a subliniat, totodată, că trebuie să treacă o perioadă de timp pentru ca oamenii să vadă că nu se întâmplă nimic rău, că nu-i otrăveşte nimeni şi viaţa nu le este pusă în pericol odată cu activitatea de explorare.
Acuzat că a fost înainte de alegerile locale din anul 2012 împotriva activităţii de explorare în judeţ, după care a avizat în calitate de preşedinte al CJ Vaslui demararea lucrărilor, Buzatu susţine că a vrut să tragă un semnal de alarmă la acel moment, pentru ca oamenii să fie informaţi.
'M-am străduit să explic, iar lucrul acesta nu ştiu dacă mi-a ieşit în totalitate, că nu am schimbat viziunea în ceea ce priveşte gazele de şist. Iniţial, am făcut o opoziţie foarte severă la intenţia de începere a explorării, cu scopul de face transparentă toată această problemă. Am spus de la început să se prezinte totul, să vină la autorităţile locale, să analizăm împreună care sunt efectele unei asemenea activităţi economice, să încercăm să-i lămurim pe oameni. Modul greşit de a proceda, care a dus la protestele iniţiale, a creat panică în rândul oamenilor, gestionată ulterior de diverse persoane interesate, şi a obturat, practic, înţelegerea fenomenului economic ca atare şi a beneficiilor pe care le poate aduce judeţului Vaslui o asemenea activitate. Evident, după acele prime mişcări, Compania Chevron şi Guvernu şi-au schimbat atitudinea, s-au îndreptat către autoritatea publică, au prezentat planurile pe care le aveau şi au reliefat care ar fi beneficiile explorării', a subliniat Buzatu.
Acesta a adăugat că a dorit personal să se informeze cu privire la activitatea de explorare din alte ţări, motiv pentru care a fost în Polonia şi a insistat la reprezentanţii Chevron să ducă în această ţară diverşi cetăţeni care să-şi poată formula o opinie în legătură cu activitatea de explorare şi care apoi să ducă informaţia în comunitate, prin intermediul mass-media, din om în om, sau prin diverse organizaţii.
'Eu nu-i condamn pe oameni că au protestat, fiindcă e un drept al lor. Îngrijorarea era firească, dar dacă profesori universitari, membri ai Academiei Române, oameni care au lucrat în domeniu atâţia ani, nu sunt ascultaţi de o masă de oameni care, în orice caz, nu poate fi bănuită că ar fi informată, nu este normal. De aceea trebuie să continuăm acţiunea aceasta de informare, să încercăm să-i lămurim pe oameni că cei care îi îndeamnă la proteste violente sau alte forme de manifestare ilegale nu sunt nişte binefăcători', a mai precizat Buzatu.
Chevron a obţinut în judeţul Vaslui acorduri de mediu pentru începerea explorării în patru perimetre: Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în comuna Pungeşti, Păltiniş 1A, în comuna Băceşti şi al patrulea - Puieşti, comuna Puieşti.
În prezent, lucrările au demarat pe un perimetru situat în localitatea Siliştea, comuna Pungeşti, acolo unde au avut loc mai multe proteste ale cetăţenilor şi ale activiştilor de mediu.