Preşedintele prins cu miniciuna în problema graţierilor. De ce a minţit preşedintele?
În ultima vreme, prerogativa de care preşedintele României beneficiază în ceea ce priveşte graţierea condamnaţilor la închisoare a devenit o temă extrem de dezbătută în spaţiul public autohton.
De când au început apelurile publice pentru graţierea lui Gică Popescu, Traian Băsescu a încercat să îşi justifice răspunsul negativ prin faptul că nu a graţiat pe nimeni pe durata celui de-al doilea mandat. Totuşi, o anchetă realizată de jurnaliştii de la Antena 3 este de natură să demonstreze că, cel puţin într-un caz, Traian Băsescu a minţit grosolan.
Cazul în discuţie este cel a avocatei bucureştene Nicoleta Mărăcine, care în 2009 ar fi beneficiat de două graţieri prezidenţiale, la distanţă de câteva luni una de cealaltă. Avocata a fost judecată şi condamnată în 2003 pentru acte semnate în fals în numele unor persoane decedate, prin care a revendicat în anii ‘90, prin fraudă, un imobil din zona centrală a Capitalei. În cazul primului decret de graţiere, emis în mai 2009, Traian Băsescu a invocat motive umanitare, vorbind despre numărul mare de copii al doamnei Mărăcine şi despre multiplele cereri de întrerupere a pedepsei depuse de aceasta în faţa instanţei. Al doilea decret de graţiere a fost semnat de Traian Băsescu pe data de 22 decembrie, la doar o zi după realegerea sa în funcţia de şef al statului.
Acest caz pare ciudat, mai ales dacă este să credem afirmaţiile lui Traian Băsescu în legătură cu modul presupus responsabil în care domnia sa ar graţia deţinuţii. Este greu de crezut că, în eventualitatea în care a fost sesizat de Preşedinţie, Ministerul de Justiţie nu a atras atenţia asupra faptului că avocata fusese condamnată de două ori pentru acelaşi caz de retrocedare. Ciudate sunt, de asemenea, legăturile dintre Nicoleta Mărăcine şi mafia imobiliară din Bucureşti, care în perioada mandatului lui Traian Băsescu la Primăria Generală a cunoscut o adevărată expansiune.
Dincolo de detaliile acestui caz, graţierile de care Nicoleta Mărăcine a beneficiat demonstrează cât de tare a încercat Traian Băsescu să inducă în eroare opinia publică în ceea ce priveşte problema graţierilor. În sine, graţierea reprezintă un gest unilateral pe care şeful statului îl poate face şi despre care Traian Băsescu a afirmat că nu l-ar gira decât atunci când o situţie de natură umanitară l-ar impune.
Luni seară Traian Băsescu ne-a vorbit despre situaţia bătrânei din Vaslui pe care a graţiat-o fără a mai aştepta opinia Ministerului Justiţie şi care nu a făcut nicio zi de detenţie. În cazul doamnei Mărăcine nu se poate vorbi despre o asemenea situaţie, din moment ce avocata a câştigat sume importante de bani de pe urma activităţilor infracţionale desfăşurate, dar care a beneficiat de clemenţa şefului statului de două ori. Prin urmare, acest caz dovedeşte că şeful statului este dispus să scoată din închisoare infractori dovediţi şi pentru care clemenţa nu se justifica. De aici se poate ridica întrebarea legitimă în legătură cu interesele pe care le-ar avea Traian Băsescu precum şi în legătură cu alte graţieri pe care le-a făcut de-a lungul mandatelor.
Ştirile orei
Totodată, FMI precizează că din 2015, TVA la pâine ar putea reveni la 24%.
În memorandum se explică că scăderea TVA la produsele de panificație de la 24% la 9% a impus găsirea unor măsuri de contrabalansare a pierderilor la buget în domeniul accizelor.
esti platit de Ghita(PSD),de Sultanescu(platit de PSD),de Palada(secretar de stat PSD)...
il ai pe Nicolicea(ministru agreat de PSD..
ia faceti voi o comisie,gen Nana,si analizati gratierile lui Basescu..
rezultatele cred ca vor fi la fel de spectaculoase ...ca la Nana
si inca ceva:poate stabiliti si ca gratierile sunt neconstitutionale,
retardatilor...???