Băsescu ne ia de proști și se visează la Palatul Victoria. Argumentul său: memoria scurtă a alegătorilor
În caz că mai erau dubii despre planurile de viitor ale lui Băsescu după sfârșitul anului, acesta le-a lămurit pentru toată lumea, luni seara, în discuția cu fostul său subaltern, ex-colonelul Turcescu. La întrebarea ridicată la fileu de moderator, președintele a confirmat că vizează în viitorul apropiat funcția de prim-ministru al României.
Nu va pleca pe mare pe nicio ambarcațiune, nu se va duce să practice agricultura pe terenul de la Nana și nu o să își vadă de familie, să își crească în tihnă nepoții. Senectutea este un concept străin de Băsescu: după 10 ani în care a condus țara din cea mai înaltă funcție în stat, acesta consideră că mai are încă de contribuit la propășirea neamului. “Nu sunt atât de în vârstă încât să refuz să pun ţara pe şine, într-un an de zile, pe contract”, ne spune președintele, aflat la finalul celui de-al doilea mandat.
Cei zece ani în care a avut toate pârghiile puterii – când o punea pe Elena Udrea ba șefă la Cancelaria Președintelui, ba ministrul cu cel mai bănos portofoliu, când o avea pe Roberta Anastase șefă la Camera Deputaților, ca să numere așa cum trebuie, când își făcea majoritățile în Parlament după bunul plac și îi transmitea lui Boc de la televizor ce măsuri trebuie să ia Guvernul – aceștia nu au fost suficienți pentru domnul Băsescu. Încă “un an de zile, pe contract”, și gata – “pune țara pe șine”.
Văzând cum partidul doamnei Udrea începe să crească în sondaje, pe fondul luptelor între foștii aliați din USL și memoria defectuoasă a alegătorilor de la noi, șeful statului a prins curaj și a început să se refere din ce în ce mai des și cu mai multă mândrie la guvernarea Boc, inclusiv la măsurile de austeritate impuse românilor în 2010. Băsescu își face acum cu mare plăcere, și multă amnezie, inventarul ‘realizărilor’ din ultimii ani: “Vă dau exemple de instituţii depolitizate: SRI, DNA, DIICOT” sau “Eu am probat deja că nimeni nu mi-a influenţat numirile nici la Parchete, nici la SRI sau SIE. Institutul Cultural Român când a avut performanţă şi a fost foarte apreciat? Atunci când a fost depolitizat.” Asemenea regelui Midas, tot ce atinge Băsescu se preschimbă în aur – se depolitizează până în rărunchi și începe brusc să dea randament. Unde nu a avut el influență și putere de decizie – ei, acolo mai e de lucrat! Și de-aia îi mai trebuie un an, pe contract, și să vedeți cum o să zbârnâie dup-aia și ANAF-ul, care anul acesta deja și-a depășit ținta de colectare, și ANPC-ul, care a avut în 2014 numeroase acțiuni de combatere și prevenție a abuzurilor la adresa consumatorilor, și toate celelalte autorități și instituții pe care nu le-a putut controla pe deplin până acum.
“Nu resping tentaţia de a încerca să echilibrez viaţa politică”, afirmă el acum cu entuziasm. În calitate de președinte nu a avut nicio tentativă de a fi imparțial sau de a asigura un echilibru de orice fel în viața politică sau în viața publică, în general: între cei din sectorul public și cei din privat, între clase sociale sau între locuitorii diverselor regiuni. După ce nu va mai fi președinte, însă, mai vrea o repriză de prelungiri, ca Morar la DNA, și ordinea va domni peste țară! Băsescu ne poate oferi această favoare, dar nu fără condiții. “Sigur nu aş face compromisuri cu un preşedinte de gen Ponta”, susține el, deoarece compromisurile sale sunt rezervate pentru doamna Udrea.
Ştirile orei
in situatia lui Sultanescu si Palada,mai reflectez..
1. Presedinte: Klaus Iohanis
2. Premier: Traian Basescu
3. Ministrul justitiei: Monica Macovei