Preţurile scad şi inflaţia e stabilă
Potrivit INS, preţurile au scăzut cu 0,34% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, iar inflaţia o coborât la 4,41%. Trendul descrescător se datorează ieftinirii mărfurilor alimentare cu 1,62%.
Zilele trecute am avut surpriza, plăcută recunosc, să cumpăr o franzelă obişnuită de 300 de grame cu doar 70 de bani. Instantaneu m-a străfulgerat gândul - cineva chiar se ţine de cuvânt. Îmbucurător este că o parte din producătorii din morărit şi panificaţie au ieftinit deja produsele cu 10-15 procente (fenomen concret în mediul rural), înaintea intrării în vigoare la 1 septembrie a reducerii taxei pe valoarea adăugată pentru grâu, făină și pâine.
Deunăzi, cifrele Institutului Naţional de Statistică confirmă că preţurile de consum sunt în scădere, iar inflaţia anuală a ajuns la minimum ultimelor 12 luni. Potrivit INS, preţurile au scăzut cu 0,34% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, iar inflaţia o coborât la 4,41%. Trendul descrescător se datorează ieftinirii mărfurilor alimentare cu 1,62%. De asemenea, evoluţia inflaţiei se încadrează în recenta prognoză estimată de Banca Naţională. BNR a modificat în jos traseul procesului inflaţionist - acesta va stagna la maxim trei procente la finele anului. Anterior, banca centrală vorbea de 3,2%. Mugur Isărescu: “Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015.”
Neîndoielnic, aportul agriculturii a fost decisiv în determinarea acestor cifre bune. Guvernul USL a mirosit bine că acest domeniu, acoperit de buruienile indeciziilor cabinetului Boc, are un potenţial substanţial. Răspunsul la întrebările analiştilor cârcotaşi la decizia premierului din toamna lui 2012, când a injectat 100 de milioane de euro în sectorul agricol, vine la momentul oportun. Trompetele băsiste vedeau la acea vreme o înţelegere în favoarea lui Dan Voiculescu, preşedintele de onoare al Partidului Conservator având business-uri în zona agro-alimentară. Argumente firave, realitatea este alta şi din fericire palpabilă în portofelul fiecăruia dintre noi atunci când mergem la piaţă.
Ghidate după zicala “pune viță, bea Gheorghiţă”, gurile rele se căznesc mai nou să ne spună că actualul Executiv nu se deosebeşte de cel pedelist, rezultatele economice fiind cel mult mediocre. Miopia opoziţiei şi a presei obediente preşedintelui nu se vindecă uşor, în pofida semnalelor clare primite de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană sau alte instituţii care nu pot fi acuzate de partizanat. Lucrurile nu sunt aşa de simple, nu poţi face performanţă peste noapte, este indispensabil însă să ai stabilitate şi predictibilitate. În această conjunctură, trebuie cântărită decizia Palatului Victoria de a reduce TVA la produsele de panificaţie. Măsura vine după efortul bugetar din toamna trecută şi precede o alta care va viza reducerea TVA la lapte şi carne.
Scăderea preţurilor la alimente la mijlocul lui august, în plină caniculă, este semnul că lucrurile nu se vor opri aici. Românii vor profita după mulţi ani de preţuri accesibile în ceea ce priveşte coşul zilnic. Cantitativ dar şi calitativ, recolta atinge vârful de producţie în septembrie-octombrie şi prima decadă a lui noiembrie. În concluzie, putem să ne bucurăm de o cămară îndestulată la preţuri modice.
Ştirile orei
Acum pe bune, ai reusit sa scrii un articol gretos, de un pupincurism remarcabil. Daca dupa acest articol Poanta aia de prim ministru nu te pune purtator de minciuni sa stii ca-ti face o mare nedreptate. Mi-ai amintit de jurnalistii lui Ceasca. Si sa stii ca aia scriau 14 randuri pline cu "titlurile" lui Ceausescu (ex. fauritor de marete impliniri, geniul Carpatilor etc.) si 14 randuri cu "titlurile" "savantei de renume mondial" , soata lui Ceasca. Incearca sa faci si tu la fel. Mai stii de unde sare iepurele si-l suspenda pe amaratul ala de Zaharescu?
sa vezi ce bucurie pe tarani....
Intr-adevar,preturile la toate sortimentele de carne,lactate,(inclusiv branza,cacaval),oua cred ca au scazut cum spune si autorul,cam cu 10-15%,ca si produsele de panificatie...
Este o problema insa,nu mare,nu era o piata din Romania...
Nu conteaza,oricum este imbucurator,inseamna ca totusi,altii,vor avea o camara plina,cu preturi modice,la toamna...