Prima reformă pe bune în Educaţie
Autorităţile din Educaţie şi-au propus să facă curăţenie în învăţământul universitar. Asistăm în premieră la o reformă care are drept ţintă finală alinierea pregătirii studenţilor la cerinţele actuale ale pieţei muncii.
S-au vărsat râuri de cerneală, s-a întors pe toate fețele problema şomajului în rândul proaspeţilor licenţiaţi, însă până astăzi, nimeni nu a luat taurul de coarne.
Ministerul a anunţat că începând cu anul şcolar 2013-2014 şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza examene de admitere. Alte 183 de specializări, din 37 de universităţi, riscă lichidarea pentru că au picat testul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior. Această instituţie, puţin cunoscută publicului larg, a luat fiinţă ca răspuns la noile evoluţii, concepte şi proceduri de evaluare şi asigurare a calităţii învăţământului din spaţial european. Scopul ARACIS este de a perfecţiona permanent standardul de calitate al organizaţiilor furnizoare de educaţie, totul într-o simbioză cu Ministerul Educaţiei.
Cele şase instituţii care vor intra în lichidare pentru toate programele de studii de licenţă sunt: Universitatea “Mihai Viteazu” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, Universitatea Ecologică “Traian” din Deva, Universitatea “Milenium” din Timişoara, Universitatea Wales-România şi Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii ambele din Bucureşti. De remarcat că aceste unităţi de învăţământ aveau doar câteva programe de studii de licenţă. Ministerul a tăiat mai adânc la şcoli cu renume din capitală - Universitatea Bucureşti, Politehnica şi Universitatea Spiru Haret, unde peste 20 de programe de licenţă vor intra în procedura de lichidare. La Spiru Haret s-a creat o adevărată industrie de diplome, universitatea întânzându-şi tentaculele în toată ţară.
Totodată, alte patru universităţi, de această dată acreditate, au intrat în proces de monitorizare după ce au fost înregistrate mai multe nereguli. Este vorba de Universitatea “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, Universitatea “Mihai Eminescu” din Timişoara, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti şi Institutul Teologic Romano-Catolic tot din Bucureşti.
În consecinţă, putem afirma că este un prim pas făcut de autorităţi în desişul facultăţilor autohtone. Viziunea actualei conduceri a educaţiei este simplă şi eficientă - punerea în aplicare cu rigoare a recomandărilor specialiştilor. După mulţi ani se distinge un traseu prestabilit. Mai întâi, Remus Pricopie a semnalat corect hibele învăţământului preuniversitar, unde s-a accelerat implementarea sistemului dual. Ieşirea din comă a şcolilor de meserii, care vor fi corelate la piaţa muncii, va echivala pentru tineri cu găsirea facilă a unui job. Acelaşi lucru este vital şi în cazul facultăţilor care treptat nu vor mai scoate specialişti pentru domenii dispărute şi care vor nevoite, că să supravieţuiască, să creeze performanţă. Iar în plină criză economică, cea dintâi realizare este găsirea unui loc de munca.