Primul pas pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a publicat în sistemul electronic de achiziţii licitaţia pentru studiul de fezabilitate necesar realizării autostrăzii Sibiu-Piteşti.
CNADNR a scos la licitaţie “revizuirea/actualizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti”. Ofertanţii trebuie să se ocupe, în cadrul aceluiaşi contract, şi de “pregătirea documentaţiei necesare în vederea transmiterii aplicaţiei de finanţare din Fonduri Structurale”.
Valoarea totală a contractului este de circa 43 de milioane de lei, fără TVA, iar câştigătorul licitaţiei trebuie să finalizeze studiul în 12 luni de la data atribuirii contractului. Termenul-limită de depunere a ofertelor este 27 iulie.
Autostrada Sibiu-Piteşti face parte din coridorul IV european (Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Deva-Timişoara-Arada-Nădlac) şi este singura porţiune care nu se află momentan în nici o procedură de licitaţie.
La începutul lunii trecute, ministrul Transporturilor, Dan Şova, declara că autostrada Sibiu-Piteşti va fi terminată în două etape - Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş-Râmnicu Vâlcea - până în 2017 şi integral până în 2019.
Dan Şova a susţinut că pentru această autostradă ''nu s-a făcut în România niciodată absolut nimic''.
"S-a făcut în 2008 doar un studiu de fezabilitate, care a fost respins de Comisia Europeană pentru că a fost prost făcut. Singurii care au mişcat lucrurile pe Sibiu-Piteşti am fost noi", a spus Şova.
Ministrul a arătat că s-a obţinut o finanţare de 28 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru licitaţia pentru acest studiu de fezabilitate.
Costul autostrăzii Sibiu-Piteşti este de 3,2 miliarde de euro, potrivit unor estimări mai vechi.