Problema nu este de ce a fost luat Rușanu la întrebări, ci de ce acum
Piaţa de asigurări din România, un domeniu în care încrederea este bunul de schimb, ne arată că nu poate fi mai stabilă şi mai puţin haotică decât restul zonelor de interese economice de la noi.
La începutul săptămânii cea mai mare companie de asigurări din România intra sub administrare specială, deoarece societatea nu ar fi putut să asigure toate plăţile aferente poliţelor de asigurare şi ar fi pus anumite sume de bani din împrumuturi la dispoziţia unei publicaţii înregimentate politic.
Ieri, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu afla că este urmărit penal de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.
Puțină cronologie din ultima săptămână nu strică. Marți, Autoritatea de Supraveghere Financiară emite un comunicat în care anunță deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea ASTRA S.A, din cauză că ar fi virat doar ultimii trei ani câte 23 de milioane de euro, din împrumutri intragrup, spre publicația ‘România Liberă’. Tot marți, Dan Adamescu, proprietarul Astra, acuză "o lovitură de tip mafiot, dată de Rușanu și Moldovanu", adică președintele și vicepreședintele ASF.
Miercuri, președintele Traian spune că “l-am vazut o dată, nu-l cunosc, n-am nicio legatură” cu domnul Adamescu. De asemenea, “în ce privește procedura în care a intrat Astra, mărturisesc că nu mă pricep, habar n-am, nu sunt ca Rușanu, Dăianu...” Dar deşi mărturiseşte că nu se pricepe la domeniul asigurărilor şi că nu îl cunoaşte pe domnul Adamescu, îi cunoaşte, totuşi, pe cei din Consiliul ASF şi se pricepe suficient cât să evalueze că “ASF este o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”. Vineri, aflăm că preşedintele ASF este urmărit penal de DNA în dosarul Carpatica.
Deci, ASF face dezvăluiri despre nereguli în afacerile companiei de asigurări a unui miliardar cu interese congruente celor ale Preşedintelui, omul de afaceri urlă că este persecutat și arată cu degetul înspre conducerea ASF, Președintele se sesisează și atacă în declarații publice, nominal şi cu aproape aceleaşi argumente – lipsa de pregătire profesională, suspiciuni de corupţie – persoanele indicate de omul de afaceri. Şi peste încă două zile DNA se sesizează. Asta s-a întâmplat săptămâna aceasta la ASF, dar asta se întâmplă de mult timp într-o mulţime de instituţii.
Chemarea lui Rușanu la DNA seamănă cu o demonstrație de forță după activitatea recentă a consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, iar Președintele este mai atent ca niciodată să nu cumva să nu știm toți ce părere are el despre unde nu e bine, cine e corupt, cine nu are pregătire profesională, cine nu are integritate şamd. Păi, domnul preşedinte nu mai trebuie să aibă discuţii telefonice cu procurori sau cu şefi de autorităţi, sau cu miniştri, sau cu domni chestori, el dă pur şi simplu indicaţii şi didascalii în intervenţiile sale publice. Şi cum să nu-l asculţi, doar ar fi un prim-ministru excepţional!