Procurorii DNA cer arestarea deputatului PNL Mircea Roşca
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cer incuviintarea arestarii preventive a deputatului Mircea Rosca, urmarit penal pentru doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata.
Astfel, procurorulsef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, invederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii lui Rosca.
Procurorii arata ca Mircea Rosca, in calitate de vicepresedinte PNL Prahova, in 2011, ar fi pretins de la administratorul unei firme din Comarnic 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra presedintelui din acea perioada PNL Azuga, Gabriel Popescu, si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local, in vederea inlesnirii dobandirii unor terenuri pe raza localitatii.
DNA mentioneaza ca Rosca a primit 5.000 euro, prin intermediul lui Gabriel Stelian Popescu, iar 11.000 euro au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean.
Diferenta de 4.000 euro a ajuns la secretarul Primariei Azuga, Diana Camelia Dumbrava, in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care "vizau desfasurarea propriu zisa a procedurii de achizitie publica si desemnarea castigatoare a firmei denuntatorului", mai arata DNA.
Citeşte şi: Deputatul Mircea Roşca, la DNA: Nu am făcut trafic de influenţă, totul e ridicol
In perioada 2011-2014, Rosca este acuzat ca a intervenit pe langa factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova, (Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia) in vederea atribuirii catre societatile detinute de Adrian Rotila a unor contracte de achizitii publice.
In schimbul acestor "interventii", deputatul a primit de la Rotila bani si alte foloase: suma de aproximativ 90.000 lei, constructii in valoare de 35.418,39 lei si folosinta unui autoturism marca Audi A8, mentioneaza procurorii.
Rotila, administrator al unor societati comerciale, acuzat de cumparare de influenta in forma continuata (4 acte materiale) a fost retinut pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat cu propunere de arestare preventiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
La sediul DNA Ploiesti a fost audiat, marti, timp de cateva ore si presedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, care se afla acum sub control judiciar. Aceeasi masura a fost dispusa si pentru Diana Dumbrava.
Mircea Rosca este, in momentul de fata, urmarit penal. Dupa ce solicitarea DNA de ridicare a imunitatii va ajunge la ministrul Justitiei, apoi la presedintele Camerei Deputatilor, se va intruni Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care trebuie sa dea un aviz - care are valoare consultativa - in ceea ce priveste ridicarea imunitatii pentru Rosca. Urmeaza o sedinta de plen, in care deputatii vor vota daca Rosca ramane fara imunitate. Daca se va vota pentru ridicarea imunitatii, deputatul poate fi retinut si apoi, daca hotararaste o instanta, arestat preventiv.
Procurorii spun ca, din probele administrate, rezulta "suspiciunea rezonabila" ca inculpatul a savarsit in concurs doua infractiunide coruptie, iar"privarea lui de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal. In acest sens, trebuie avuta in vedere evaluarea in raport cu gravitatea faptelor savarsite, persoana si conduita inculpatilor, reactia opiniei publice, rezonanta si gravitatea faptelor.
Cercetarea unei asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere pozitia inculpatului si natura faptelor de care este acuzat", se arata in cererea DNA.