Prunele uscate, atestate ca produs tradiţional românesc
România va mai avea un produs atestat ca tradițional, și anume prunele uscate de Leleasca.
Alimentul va deveni astfel primul produs tradițional din județul Olt atestat, producătorul depunând documentația pentru reatestare, după noile modificări legislative.
Demersul a fost făcut de inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcției Agricole Județene Olt, care deține o livadă de 2,5 hectare de pruni și colectează produsele de la alți doi fermieri.
Pentru obținerea prunelor uscate, Bodescu folosește metode tradiționale, respectiv cuptoare din cărămidă și pământ, încălzite cu lemne, conservarea obținându-se fără adaos de aditivi sau zahăr.
"Am verificat în teren condițiile în care sunt obținute prunele uscate și sunt respectate toate condițiile pentru a fi reatestat produsul ca unul tradițional. Prunele sunt deshidratate după metode vechi, deasupra unor sobe încălzite cu lemne, în spații fără fum și nu li se adaugă zahăr sau conservanți. Toate operațiunile, de la cules până la ambalat, sunt executate manual. Producătorul a înregistrat prunele uscate de Leleasca și la OSIM. După această procedură de reatestare va obține și un logo de produs tradițional", a spus Florica Bodescu, pentru agerpres.ro.
În județul Olt, există deja 11 produse tradiționale atestate în anii anteriori, dar anul acesta este necesară reatestarea acestora și, până în prezent, demersuri în acest sens au fost făcute numai pentru prunele uscate de Leleasca.