PSD face agenda
Cea mai importantă rezoluție a Consiliului Național a oficializat faptul că PSD va participa în nume propriu la alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai 2014.
În prezența a 4.400 de delegați, Consiliul Național al PSD a debutat în forță. Cu o participare demnă mai degrabă de un Congres, social-democrații își confirmă statutul de cel mai mare partid politic din România. Consiliul Național a fixat coordonatele principale ale anului politic și electoral 2014, în paralel cu sintetizarea principalelor dimensiuni ale activității de guvernare.
Evenimentul a început încă de vineri cu ”Atelierele viitorului”, o activitate unică pentru partidele politice românești în cadrul căreia, pe diverse domenii de activitate, și-au dat întâlnire reprezentanți ai PSD, miniștri, reprezentanți ai societății civile, sindicate, patronate etc. Complementar semnalelor pur politice date de obicei cu astfel de ocazii, Atelierele viitorului au fost o dezbatere axată pe principalele politici publice, scoțând în evidență atât activități prezente, cât și proiecții de măsuri guvernamentale care vor fi luate în perioada următare.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată în întregime componentei politice. PSD a dorit să transmită în primul rând un semnal de unitate internă. Din acest motiv, centrul de greutate al zilei au fost discursurile ”președinților”, adică o înlănțuire de mesaje ale foștilor președinți ai PSD încheiate cu discursul actualului președinte, premierul Victor Ponta.
Cea mai importantă rezoluție a Consiliului a oficializat faptul că PSD va participa ”în nume propriu la alegerile europene de la sfârșitul lunii mai 2014. Vrem să câștigăm aceste alegeri și știm că o condiție esențială pentru asta este succesul guvernării”, se arată în documentul remis publicității la finalul reuniunii.
În ceea ce privește mesajele președinților, acestea au punctat elemente diverse, ceea ce a avut darul de a confisca practic agenda politică și de guvernare.
Premierul Victor Ponta a vorbit atât greutatea pe care o va avea guvernarea pentru anul 2014, cât și despre obiectivele politice. ”Suntem cel mai mare partid din România. Traian Băsescu ne va face cât de mult rău va putea până la anul, de aceea trebuie să câștigăm toate bătăliile", punctat primul ministru. Un punct esențial de pe agenda guvernării a vizat sprijinul clar al PSD pentru reducerea CAS cu 5%. "Susțin reducerea CAS cu 5%, este un obiectiv social-democrat. Vreau să sprijinim munca", a precizat Victor Ponta.
Linia politică trasată de Victor Ponta a fost întărită chiar de fostul președinte PSD Mircea Geoană, care și-a exprimat susținerea pentru premierul și a lansat un apel similar mesajului transmis de Victor Ponta sub forma îndemnului ”PSD trebuie să câștige tot în 2014.” Geoană a mai punctat faptul că succesul Guvernului Ponta este al întregii țări, PSD și guvernarea USL reprezentând pivotul de stabilitate economică și politică a României.
Adrian Năstase la rândul său a vorbit despre faptul că pentru PSD a venit timpul acțiunii și că oamenii nu vor judeca partidul după un show cu numere de oratorie, ci după felul în care va guverna. Ion Iliescu a întărit importanța unei guvernări stabile, menționând totodată că PSD ”are nevoie de întărirea identității sale de stânga, precum și a valorilor tradiționale de solidaritate, de echitate și de justiție socială, dar și a altor valori, precum protecția mediului sau întărirea spiritului civic.”
Consiliul Național al PSD a validat în final unul dintre cei mai consistenți pași de modernizare a statului, procesul de descentralizare proiectat sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea.
Reuniunea PSD de la finalul săptămânii a setat agenda politică și guvernamentală pentru următoarea perioadă, ceea ce obligă restul jucătorilor politici să se miște în jurul reperelor creionate de social-democrați.