Ponta câștigă alegerile prezidenţiale, indiferent de contracandidat
Ultimul sondaj de opinie al CSCI îl plasează pe Victor Ponta în topul preferinţelor pentru funcţia de preşedinte, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare. 32% din români l-ar vota pe Victor Ponta preşedinte.
Datele sondajului sunt foarte interesante atât prin prisma locului pe care îl ocupă actualul premier în preferinţele electoratului după un an şi 6 luni de guvernare cât şi prin distanţa dintre primii trei posibili candidaţi la alegerile prezidenţiale.
Să o luăm pe rând. Victor Ponta este un premier tânăr care a ajuns în fruntea Guvernului atât pe un val de ură împotriva unui set de măsuri tâmpite promovate de Traian Băsescu şi PDL cât şi pe un val de aşteptări pe care USL-ul l-a creat prin programul său electoral. Conflictul pe care Ponta l-a întreţinut cu Băsescu poate fi văzut ca o sursă serioasă de simpatie pentru actualul premier. Chiar şi după semnarea acordului de colaborare instituţională de către cei doi se pare că preşedintele a ţinut să îl ajute pe premier să se menţină în preferinţele electorale prin atacuri de tot felul, invective şi insulte. Cu fiecare atac pe care Băsescu l-a montat împotriva premierului Ponta a crescut.
Creşterea salariilor până la nivelul de înainte de tăierile lui Băsescu - Boc şi eliminarea impozitării pensiilor cu 5,5% au fost două măsuri foarte populare şi luate cu celeritate de către guvernarea USL. Alte surse ale succesului electoral al lui Victor Ponta ar putea fi economia sănătoasă şi stabilă, măsurile sociale luate de guvern şi comunicarea foarte bună pe care premierul a avut-o în acest timp. Nu în ultimul rând seria de deplasări externe pe care premierul a avut-o se pare că are o contribuţie sănătoasă la capitalul său de imagine pozitivă. Cel puţin ciudat este faptul că Victor Ponta nu a spus niciodată că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Cu fiecare ocazie Ponta a afirmat, şi nu de puţine ori, că Antonescu este candidatul USL la alegerile prezidenţiale, în susţinerea afirmaţiilor sale s-au exprimat de asemenea şi alţi lideri PSD, deşi au fost unele scăpări suscitate de reacţiile ciudate ale preşedintelui PNL. Ceea ce ne aduce la numărul doi în lista CSCI.
Crin Antonescu este plasat pe locul doi în opţiunile electorale pentru viitorul ocupant al Palatului Cotroceni cu un procent de 25%. Acest lucru este din nou destul de ciudat pentru că Antonescu este anunţat ca singurul candidat la prezidenţiale şi nu de puţin timp. Dar totuși este ca personajul din culmea atletismului - aleargă singur şi iese pe locul 2. Sursele scăderii lui Antonescu în sondaje sunt multiple, pornind de la lista sa de activitate relevantă, până la atitudinea agresivă faţă de toată lumea, de la foşti membri de partid şi până la parteneri de coaliţie. Atacurile lui Antonescu la Ponta şi PSD sunt chiar mai frecvente decât atacurile la opoziţie şi la Băsescu ceea ce se dovedeşte a fi o tactică perdantă pentru preşedintele Senatului. Atitudinea lui Antonescu a îndepărtat o mare parte din publicul USL, care nu a fost neapărat partizanul unui partid component sau a altuia. La acest scor, Antonescu va trebui să aibă grijă pentru că îi suflă în ceafă, contrar aşteptărilor, Mihai Răzvan Ungureanu.
Premierul de ocazie MRU mai are 5 procente pentru a-l lăsa pe Antonescu acasă în turul 2 la prezidenţialele de anul viitor. Cu 20% în sondajul CSCI Ungureanu a început să câştige teren destul de repede, ceea ce înseamnă că, dacă trendurile se menţin şi nu mai iese vreo informaţie compromiţătoare, pe modelul vitei Kobe şi parfumului Armani cumpărat din banii de protocol de la Guvern, Ungureanu poate intra în turul 2, cu un anume candidat din partea PSD-ului.
La mare distanţă de topul clasamentului se află Cătălin Predoiu şi Elena Udrea. Cei doi veri îndepărtaţi au 9, respectiv 8 procente în intenţia de vot pentru prezidenţiale. Preşedintele PDL a declarat că dreapta se va unifica şi va susţine candidatul PDL la prezidențiale, oricare ar fi acesta. Cifrele ne dictează că este mai greu să te uneşti sub un candidat cu 10% decât sub un candidat cu 20%. Chiar de două ori mai greu.
Intenţiile de vot sunt ce-i drept fluctuante, dar trendurile se pot observa şi, de obicei se menţin destul de constante. La nivel de partide este clar că PNL scade în timp de PSD-ul creşte, PDL, rămâne stabil iar PPDD nu mai există. Totuşi simpatia românilor faţă de partide se manifestă diferit faţă de candidaţii la prezidenţiale. Exemplul concludent aici este MRU, care cu un partid de sub 2% reușește performanţa să ajungă la 20% intenţie de vot la prezidenţiale. Crin Antonescu are şi el un scor peste PNL, acesta plasându-se la 25% în timp ce partidul este la 18% conform CSCI.
Partea cea mai interesantă a sondajului am păstrat-o pentru sfârşit. Dacă în turul doi la prezidenţialele de anul viitor s-ar califica Victor Ponta şi Crin Antonescu, în condiţii de polarizare maximă a electoratului, scorul ar fi 58% pentru Ponta şi evident 42% pentru Antonescu. Devine cât se poate de limpede faptul că preşedintele PNL are o singură uşă deschisă către Cotroceni şi portar este PSD-ul. Singurul contracandidat pe care Antonescu s-ar putea să-l bată este o ea: Elena Udrea - sondajul CSCI arată că Antonescu ar învinge într-un eventual tur doi cu deputata PDL de Roman cu 60% la 40%.
Scena politică este aşezată deocamdată şi cel puţin până la europarlamentare este foarte probabil ca lucrurile să rămână la fel. Totuşi, sondajul ne lasă cu o curiozitate nesatisfăcută, ce s-ar întâmpla dacă în turul 2 ar candida MRU şi Antonescu? Se aude că diferenţa între cei doi se află în marja de eroare. Este oare începutul sfârşitului pentru eternul candidat Antonescu?