Ramona Mănescu:Peste 6.300 de lucrători feroviari au acţionat pentru deblocarea căilor ferate
Peste 6.300 de lucrători ai CFR au acţionat începând de sâmbătă seara pentru deblocarea căilor ferate, obiectivul fiind acela de a transporta pasagerii în siguranţă, fără a avea trenuri în câmp, chiar dacă pentru asta s-au înregistrat întârzieri faţă de orarul iniţial, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, luni seară, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.
"Le mulţumesc tuturor angajaţilor CFR pentru efortul pe care l-au făcut în aceste zile. Începând cu ziua de sâmbătă peste 6.300 de lucrători feroviari s-au aflat efectiv zi şi noapte pe teren, în viscol, în zăpadă, pentru a interveni la deszăpezire, la eliberarea căilor ferate de copacii căzuţi, la restabilirea liniilor electrice sau la curăţarea macazurilor. Aceşti cei peste 6.300 de oameni au făcut posibilă menţinerea circulaţiei în reţeaua feroviară. În aceste zile comandamentul de iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor a impus ca prioritate companiilor CFR ca pasagerii să ajungă la destinaţie în siguranţă. Am fost conştienţi că această decizie poate într-adevăr majora întârzierile date de timpul nefavorabil dar am preferat să avem întârzieri mai mari decât să avem situaţii limită aşa cum s-a întâmplat în alţi ani, ca sute de oameni să rămână blocaţi în mijlocul câmpului. Anul acesta nu s-a întâmplat aşa ceva', a spus ministrul Transporturilor, conform Agerpres.
Ramona Mănescu a precizat că luni seară se circula pe toate rutele feroviare şi a admis că mai pot exista întârzieri determinate de operaţiunile de deszăpezire.
"Efortul companiei CFR este de a menţine deschis coridorul Bucureşti-Constanţa prin alocarea de utilaje suplimentare. (...) De asemenea, se circulă şi pe coridorul Bucureşti-Bacău prin Buzău-Focşani. CFR asigură şi transportul între Brăila şi Galaţi, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile. A fost reluată circulaţia trenurilor de marfă. (...) Pentru astăzi şi mâine au fost programate transporturile prioritare. 12 trenuri de marfă pentru zonele Ploieşti-Brazi şi Constanţa, iar regionala Galaţi primeşte şi expediază trenuri de marfă spre regionala CFR Braşov", a arătat ministrul Transporturilor.
Ea a precizat că luni seara se mai înregistrau 145 de trenuri anulate, pentru a permite operaţiunile de deszăpezire.
"Circulaţia a rămas închisă pe un singur tronson Bucureşti-Urziceni şi este restricţionată pe următoarele tronsoane: Bucureşti Nord -Urziceni-Făurei, Chitila-Goleşti, Ploieşti Sud-Buzău-Adjud, Buzău-Făurei,Bărboşi-Tecuci Mărăşeşti, Urziceni-Slobozia Veche şi Brăila-Făurei. De asemenea, sunt două secţii electrificate cu restricţii în continuare Comarnic-Valea Largă şi Dudeşti-Spicu, unde viteza este limitată la 50 Km/h. În staţia Bucureşti Nord majoritatea trenurilor sunt conform graficului regulat, iar întârzierile nu sunt semnificative", a detaliat Mănescu.
Ministrul Transporturilor a afirmat că în sectorul aerian, din cauza condiţiilor meteo, aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost închis luni între 11,00 şi 17,00 pentru curăţarea pistei, însă traficul civil nu a fost semnificativ afectat.
'Majoritatea aeroporturilor îşi desfăşoară activitatea normal, cu întârzierile date de condiţiile de iarnă. Porturile fluviale au rămas închise. Porturile Mangalia şi Constanţa sunt deschise în acest moment', a mai spus Ramona Mănescu. La rândul său, ministrul Dan Şova a anunţat că A2 şi A3 vor fi libere pentru circulaţie începând de marţi.